Meglepő fordulatok az európai szántóföldeken: itt vannak a legfrissebb termésbecslések

Meglepő fordulatok az európai szántóföldeken: itt vannak a legfrissebb termésbecslések

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában például az őszi vetésű szántóföldi kultúrák termésbecslései lefelé módosultak tovább júniusban, de az USA-ban is keményen rányomta a bélyegét az időjárás a növénytermesztésre, amit azt jelenti, hogy ott sincsenek túl jó állapotban a kultúrák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést - írja a met.hu. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Európa

A május 1. és június 10. közötti időszakban Európa nagyobb részére jelentős csapadék érkezett, azonban maradtak továbbra is csapadékhiányos területek. E mellett nagy területen az átlagosnál hűvösebb maradt az idő. Az átlagosnál több eső hullott Olaszországban, Franciaország déli részén, Spanyolország északkeleti régiójában, Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszország középső vidékein. A csapadék a szezon kedvező indulását jelentette ezeken a területeken a nyári növények számára és felötlötte a talaj vízkészletét. Az őszi vetések számára azonban már sokfelé túl késő érkezett. Ezzel szemben Franciaország északi részén, az Egyesült Királyság déli területein, a Benelux államokban, Németország északi és nyugati vidékén, Lengyelország nyugati szélén, valamint hazánkban az átlagos mennyiségtől 30-50, helyenként 50-100%-kal maradt el a csapadék. Franciaországban, Angliában és a Benelux államokban a csapadékhiány az őszi vetések mellett már a nyári növények, így a cukorrépa és a burgonya fejlődését is korlátozza. Románia keleti részén és Ukrajna délkeleti területén az aszályos körülmények még mindig fönnállnak, az őszi kalászosok pedig már a szemképződés fenofázisában járnak sokkal korábban és gyengébb állapotban, mint átlagos években.

A kontinens északi és északkeleti felén a szokásosnál hűvösebb volt, helyenként 2-3 fokkal is elmaradt a hőmérséklet az átlagtól, de ez a terméskilátásokra túl nagy hatással nem volt. Sőt, a száraz vidékeken a hűvösebb idő segített a növényeknek átvészelni a csapadékhiány okozta stresszt. Ezeken a területeken még májusban is előfordultak gyenge fagyok, melyek a gyümölcsösökben károkat is okoztak. A tavasz egésze a kontinens nyugati és keleti részén az átlagostól enyhébb, míg a középső területeken kissé az alatti hőmérsékleteket hozott. A szokásostól több volt a csapadék a Pireneusi-félszigeten, Olaszország északi részén, a Balkán-félsziget déli felén és Oroszország európai részének középső vidékein. Csapadékhiány a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Németországban, a Kárpát-medencében, Románia keleti, valamint Ukrajna déli részén alakult ki.

Franciaországban a hosszú száraz időszak után május elején jelentős csapadék érkezett. Ez az őszi vetések állapotának további romlását megállította, de a terméskilátások így is nagyon rosszak. A nyári növények számára viszont az ország nagyobb részében kedvezően indult a szezon, a termésátlag a szokásos körül alakulhat.

Németországban egy újabb nehéz szezon van kilátásban az őszi vetések alacsony termésátlagaival. A májusi eső ugyanis ezek számára már túl későn érkezett, a csapadékhiány pedig még mindig jellemző. A nyári növények számára jelenleg többnyire elegendő a talaj nedvessége, de további csapadékra van szükség az optimális fejlődéshez. A májusi fagyok többfelé okoztak károkat a gyümölcsösökben.

Lengyelországban májusban a nyugati részek kivételével megérkezett az eső, jelentősen nőtt a talajnedvesség, a körülmények így sokat javultak a növények számára. Az ország nagyobb részén a növények regenerálódtak a száraz április után, mind az őszi, mind a tavaszi kalászosok jó állapotban vannak. A hűvösebb májusban a kultúrák fejlődése lelassult, jelenleg az átlaghoz közel alakul. A nyári növények számára ideális a talajnedvesség, de a hűvös időben kissé le vannak maradva a fejlődésben, ráadásul nagy a kártevők nyomása a kultúrákon.

Spanyolországban és Portugáliában jellemzően kiválóak a körülmények, sok csapadékkal, meleggel. Ennek megfelelően a terméskilátások is jók mind az őszi, mind a tavaszi vetésekre.

Ukrajnában májusban megérkezett a csapadék, de a korábbi hosszú száraz időszak nem múlik el nyomtalanul: az őszi vetések terméskilátásai az átlag alatt alakulnak. A nyári kultúrák kilátásai azonban jók.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:
  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

Oroszország európai területén a gyakori és komoly csapadékhullás igen jót tett az őszi búzának. A kalászosok jó állapotban vannak, a hűvös időjárás kedvezően meghosszabbította a virágzás és a szemképződés kezdeti szakaszát. A nedves idő azonban a kártevőknek és a kórokozóknak is kedvezett, ez pedig a minőségre nyomhatja rá a bélyegét. A melegkedvelő nyári növényeknek a hűvös eddig nem kedvezett, de júniusban már jelentősen melegedett az idő.

A JRC által készített európai termésbecslésekben az őszi kalászosok termésbecslése EU szinten lefelé módosult az előző becsléshez képest, főleg Franciaország, Románia és a Benelux államok rossz terméskilátásai miatt. A várható termésátlag jóval az előző öt éves átlag alatt marad a kiterjedt csapadékhiány miatt, mely a virágzás és a szemképződés időszaka alatt is sújtotta a kultúrákat. A kukorica és a napraforgó helyzete májusban javult az EU-ban, elsősorban Romániában, Magyarországon, Bulgáriában és Spanyolországban, de a kontinens északnyugati részén a tavaszi kalászosok és a nyári növények továbbra is szomjaznak.

Amerikai Egyesült Államok

Május utolsó hetében az ország keleti felén kiterjedt, nagy csapadékot adó záporok akadályozták a mezőgazdasági munkákat, ugyanakkor kedvező feltételeket teremtettek a nyári növények fejlődése számára. Majd június első hetében inkább kisebb mennyiségeket adó esők, záporok voltak jellemzőek a Nagy Síkság északi részétől a Középnyugaton át le délre. A Síkság középső és déli részein viszont igen meleg, száraz időjárás gyorsította az őszi vetések érését és aratását, ugyanakkor nehezítette a nyári növények és a legelők növekedését. Június első hetének végére országosan a kukorica 97%-át elvetették, amivel előrébb járnak mind a tavalyi, mind az öt éves átlag értékeihez képest. A növény ugyanekkorra a termőterület 89%-án ki is kelt, és 75%-án jó vagy kiváló állapotban fejlődik. Az őszi vetésű gabonáknak csak 51%-áról jelentették ugyanezt, ami viszont jóval alacsonyabb érték a tavalyinál, és Kansasban, ahol a fő termőterületek vannak, az állományok mindössze 42%-a jó vagy kiváló állapotú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03