Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

agrarszektor.hu
Néhány éve a dísznövény szaporítóanyagok GMO-vizsgálata is része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos mintavételi tervének. Az új vizsgálati szempont rendszeresítése azután vált indokolttá, hogy 2017-ben az Európai Uniós piacokon genetikai eljárással módosított petúnia fajtákat zártak ki a forgalomból, ami hazánkban termesztett növényeket is érintett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az éves mintavételi terv összeállításakor a legfontosabb szempont a vizsgált faj, növénycsoport kijelölése, amit kockázatértékelés alapján, a rendelkezésre álló releváns ismeretekre, a szakirodalomra és a GMO-adatbázisokra támaszkodva végeznek a Nébih szakemberei. A 2020-as GMO-vizsgálatok "célkeresztjébe" a cserepes szegfű (fajtól függetlenül) került. A döntésnél az alábbi szempontokat vették figyelembe a szakemberek:

  • a vágott szegfűnél (Dianthus caryophyllus) már ismert genetikai módosítás,
  • a cserepes szegfű fajták termesztésben elérhető jelentős száma és változatossága, illetve az utóbbi időben megnövekedett nemesítési eredmények nagy száma miatt fennáll a nemesítések között előforduló genetikai módosítás esélye.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az ellenőrzés-sorozatba öt megyei kormányhivatal munkatársai kapcsolódtak be, akik 2020. január 15-től február 26-ig mintegy 95 mintát (81 fajtából) vettek. A mintákat a Nébih laboratóriuma vizsgálta.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A mintavételek helye

A cserepes szegfű szaporítóanyagok palántáját alapvetően a magyar dísznövény szaporítóanyag-forgalmazók egy szűk köre hozza be Nyugat-Európából. A mintavételnél ezekre a nagykereskedőkre koncentráltak a szakemberek. A vizsgált 10 üzem közül 7 nagykereskedő, 3 termesztő volt. A mintavételek tehát az összes olyan helyet lefedték, ahonnan GMO-s szaporítóanyag érkezhet hazánkba.

Egy-egy mintavételi helyen, a fellelhető fajták mennyiségének arányában, a felügyelők 5-21 db mintát vettek. A származást igazoló úgynevezett Szaporítóanyag-kísérő okmányokból megállapítható, hogy az összes, az adott időszakban hazánkba beérkező cserepes szegfű palánta a Dümen Gmbh (DE), a Selecta Klemm GmbH & Co. Kb. (DE), a Syngenta Seed BV (NL), és az Elsner pac Vertiebsgessellschaft mbH (DE)-től, azaz Németországból és Hollandiából származott.

A vizsgálatok

A laboratóriumban a mintákat PCR-vizsgálatnak vetették alá, a szegfűnél eddig ismert módszertani elemek és nemzetközi segédletek alapján. (A vizsgálatok eredménye kizárólag a vizsgálatban elvégzett paraméterekre vonatkozik.) A Nébih 2020-as cserepes szegfű GMO-vizsgálata - mindenki számára megnyugtatóan - minden mintánál negtív eredménnyel zárult. Az ellenőrzött üzemeket a Nébih tájékoztatta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?