2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Növény

Megmarad a húsmarhatartók támogatása

A jövőben is számíthatnak az uniós pénzekre a magyar húsmarha tenyésztők, hiába változik meg ugyanis a Közös Agrárpolitika (KAP) rendszere, az állattenyésztésen belül a támogatható fajok köre változatlan marad. Az uniós tagországok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években.
 
 

A jobb piaci körülmények és a támogatási környezet miatt idén is növekedett a szarvasmarhák és ezen belül a tehenek száma Magyarországon, és itt nőtt a legnagyobb arányban az állomány az Európai Unióban az utóbbi években – mondta Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a XXII. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A tejágazat kibocsátása tavaly a két éven át tartó válság ellenére is növekedni tudott, a hazai marhahústermelés pedig úgy tudott bővülni, hogy közben az uniós kibocsátás visszaesett. Növekedett a marhahús exportja is, és annak szerkezete is kedvezően változott, csökkent az élőállat kivitel és nőtt a marhahús kivitele - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Ma összesen 879 ezres a szarvasmarha-állomány az országban, amelyből 397 ezer a tehén. Utóbbi adat foglalja magába azt a 35 ezer kettős hasznosítású (hús-tej) tehenet, amelynek túlnyomó többségét a magyartarka fajta adja. 

A termeléshez kötött támogatásokat mintegy 33 milliárd forint értékben tudták lehívni a magyar szarvasmarha-tenyésztők, mindezek mellett pedig átmeneti nemzeti források is érkeztek az ágazatba, és különböző jogcímeken több mint 18 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat a termelőknek. Az Agrárminisztérium az átmeneti állami támogatások rendszerét 2020-ig mindenképpen fenn szeretné tartani, ezen belül pedig egyes állatbetegségek megelőzésére, vemhes üszők állategészségügyi szolgáltatásaira, állati hulla ártalmatlanításra és tenyésztésszervezési célok támogatására vannak elkülönített források – emelte ki Juhász Anikó.

A Közös Agrárpolitikán belül megújul a közvetlen kifizetések rendszere, egy progresszív, négyszintű rendszer váltja ugyanis az eddigit. Az állattenyésztés támogatásán belül ugyanakkor változatlan marad a támogatható fajok köre, így továbbra is számíthatnak uniós pénzekre a húsmarha-tenyésztők. A tárca szerint az állattenyésztésben kulcskérdés a termeléshez kötött, piaci és nemzeti támogatások megtartása, a technológiai megújulás támogatása és a legmagasabb állategészségügyi státus fenntartása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu