Megmarad a húsmarhatartók támogatása

agrarszektor.hu
A jövőben is számíthatnak az uniós pénzekre a magyar húsmarha tenyésztők, hiába változik meg ugyanis a Közös Agrárpolitika (KAP) rendszere, az állattenyésztésen belül a támogatható fajok köre változatlan marad. Az uniós tagországok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jobb piaci körülmények és a támogatási környezet miatt idén is növekedett a szarvasmarhák és ezen belül a tehenek száma Magyarországon, és itt nőtt a legnagyobb arányban az állomány az Európai Unióban az utóbbi években - mondta Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a XXII. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A tejágazat kibocsátása tavaly a két éven át tartó válság ellenére is növekedni tudott, a hazai marhahústermelés pedig úgy tudott bővülni, hogy közben az uniós kibocsátás visszaesett. Növekedett a marhahús exportja is, és annak szerkezete is kedvezően változott, csökkent az élőállat kivitel és nőtt a marhahús kivitele - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Ma összesen 879 ezres a szarvasmarha-állomány az országban, amelyből 397 ezer a tehén. Utóbbi adat foglalja magába azt a 35 ezer kettős hasznosítású (hús-tej) tehenet, amelynek túlnyomó többségét a magyartarka fajta adja. 

A termeléshez kötött támogatásokat mintegy 33 milliárd forint értékben tudták lehívni a magyar szarvasmarha-tenyésztők, mindezek mellett pedig átmeneti nemzeti források is érkeztek az ágazatba, és különböző jogcímeken több mint 18 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat a termelőknek. Az Agrárminisztérium az átmeneti állami támogatások rendszerét 2020-ig mindenképpen fenn szeretné tartani, ezen belül pedig egyes állatbetegségek megelőzésére, vemhes üszők állategészségügyi szolgáltatásaira, állati hulla ártalmatlanításra és tenyésztésszervezési célok támogatására vannak elkülönített források - emelte ki Juhász Anikó.

A Közös Agrárpolitikán belül megújul a közvetlen kifizetések rendszere, egy progresszív, négyszintű rendszer váltja ugyanis az eddigit. Az állattenyésztés támogatásán belül ugyanakkor változatlan marad a támogatható fajok köre, így továbbra is számíthatnak uniós pénzekre a húsmarha-tenyésztők. A tárca szerint az állattenyésztésben kulcskérdés a termeléshez kötött, piaci és nemzeti támogatások megtartása, a technológiai megújulás támogatása és a legmagasabb állategészségügyi státus fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?