2019. december 6. péntek Miklós

Hírek - Növény

Mégsem csökken a tejágazat támogatása

A termelők a tejágazatot érintő különböző támogatási intézkedésekkel 15 Ft/ kg-ot meghaladó támogatást kapnak 2010. évre, ami csaknem kétszerese a 2009. évi összegnek.
 
 

A tejtermelés 6 forintos bázisjogosultságonkénti támogatása mellett – amely 2,3 forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál - a gazdálkodók hozzájutottak a termeléshez kötött különleges tejtámogatáshoz, amely plusz 9,55 forintot jelent kilogrammonként számukra. Ezt a támogatást az MVH már teljes egészében ki is fizette. A két támogatási forma együttesen csaknem duplája a 2009-es top up-nak - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Mindemellett az ágazati válság miatt meghirdetett egyedi piactámogatási intézkedéssel 0,5 Ft/kg támogatást kaptak a gazdálkodók 2010. június 30-ig, éven túli forgóeszköz-hiteleikhez a hitelösszeg 10%-áig pedig átmeneti támogatást nyújt az állam. 400 millió Ft-ról 800 millió Ft-ra nőtt az iskolatej program támogatása, jelentősen lerövidítve a korábban hosszú eljárási határidőket, és kibővítve a program résztvevőinek körét.

Az agrárkormányzat a piaci erőviszonyok optimalizálása érdekében fokozottan törekszik a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló 2009. évi XCV. törvény betartatására. A tárca reméli, hogy középtávon az Európai Unió Bizottsága által létrehozott Magas Szintű Tej Munkacsoport - a termelői alkupozíciókra és szerveződésekre vonatkozó - javaslatai legkésőbb a magyar EU elnökség ideje alatt megvalósulnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu