Megszereztük a bezenyei óriáskertészet legújabb terveit: nagyobb lesz, mint hittük!

Agrárszektor
Homályos információk nehezítik a tisztánlátást, ezért nagy a félelem a Bezenyére megálmodott kertészettel szemben. A beruházó német FAKT AG igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, de sok kérdésben még maga sem lát tisztán. Az elmúlt fél évben a projekt még nagyobbra hízott. Ezek a pillanatnyi tervek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Ebből a magyar kertészeti ágazat jól is és rosszul is kijöhet. Várjuk ki a végét" - mondja a beruházást és a magyar ágazati véleményeket is jól ismerő informátorunk. A bezenyei zöldmezős óriáskertészettel kapcsolatban magyar részről továbbra is nyilatkozati stopp van, az agrárszektor.hu által megkérdezett piaci szereplők egyike sem vállalta fel a nevét - ettől függetlenül még elmondták a véleményüket -, és az Agrárminisztériumtól sem kaptunk hivatalos válaszokat. Német oldalról azonban nagyon szívesen vázolták a terveket, amelyekből kitűnik, hogy

az építkezés a korábbinál tervezettnél is nagyobb méreteket fog ölteni, és csak a kertészeti részleg beruházási értéke 200 millió euróra rúghat.

Duplázódhat a méret

Mint arról az agrárszektor.hu többször is beszámolt, az ország nyugati határán egy német ingatlanfejlesztő, A FAKT AG, egy olyan zöldmezős beruházást tervez, amelynek része egy modern kertészet is. Az eredeti tervek 30 hektárnyi üvegházat, 20 hektárnyi fóliást és 30 hektárnyi gyümölcsöst, 4-5 hektárnyi vertikális farmot és 4-5 hektárnyi akvapóniás rendszert tartalmaztak, amelyhez feldolgozó és tároló kapacitások is csatlakoznak.

A hazai korszerű üvegházfelület 25 százalékának felel meg ez a méret"

 - jegyezte meg informátorunk a tervekkel kapcsolatban.

Pillanatnyilag - és ez korántsem végleges - ezt tartalmazza a projekt:

  • a korábbi szabad felületet egy részét is üveházak foglalják el, így ez 50 hektárra bővül;
  • a vertikális farm és az akvapóniás rendszer megőrzi a 4-5 hektáros méretét;
  • 4-5 hektárnyi gombatermesztő felület is megjelent a tervben;
  • a feldolgozási-logisztikai részleg 50 hektárt fed le.
Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója szemléli a terveket (Forrás: nak.hu)

A korábbi elképzelésből  kikerült a gyümölcsös, helyette is korszerű, energiatakarékos üvegház szerepel. Az energiaellátást részben napenergiára, részben a talajhőre alapoznák, de a termálvíz lehetőségét sem zárják ki. Még mindig tervezés és szervezés alatt áll az, hogy milyen energiaforrások milyen arányban láthatják majd el a rendszert, és ezek milyen hálózatok kiépítését igénylik. Nagy a kérdőjel azzal kapcsolatban is, hogy kik fogják működtetni ezt a kertészetet? A beruházó ugyanis ingatlanfejlesztő, a kertészethez nem ért, kulcsfontosságú a számára, hogy szakembereket - és munkaerőt - vonzzon a területre. Mindkettő nagy falat lesz. A kérdőjekhez hozzájött még egy faktor: a választások után újra egyeztetni kell  Bezenyével a projektet, miután Márkus Erika független jelölt veheti át a polgármesteri széket a településen.

Kinek építik és mi lesz benne?

A FAKT AG többször is hangsúlyozta, hogy hazai termelőkkel szeretne együttműködni az új kertészet üzemeltetésében. Csakhogy a magyar kertészeknek és a gombatermesztőknek nincs annyi tőkéjük, hogy az Európában elérhető egyik legkorszerűbb infrastruktúrát bérelhessék, a Mosonmagyórvár térségében elérhető munkaerő pedig kevés és drága az üzemeltetéshez. Miért jönnének akkor ide?

Maga a FAKT AG azt reméli, hogy a beruházás többi részében elkészülő mintegy 1000 lakás és szociális infrastruktúra teszi majd annyira vonzóvá ezt a határ menti települést, hogy a munkaerő magától is jönni fog. Ha nem Magyarországról, akkor Ausztriából, Németországból, vagy Hollandiából.

Az unióban szabad a tőke, a munkaerő és az áruk mozgása, így ha a magyarokat nem érdekli a lehetőség, érdekel majd másokat.

A cég mindenesetre felvette a kapcsolatot a térség összes szakképző intézményével és a gödöllői agrártudományi egyetemmel is. Abban bíznak továbbá, hogy a kerészet működtetéséhez szükséges mintegy 500 ember foglalkoztatását a magyar állam is támogatni fogja.

És hogy mit lesz érdemes itt termelni? A FAKT AG szerint elsősorban paradicsot, télen innen váltanák ki a magyar importot, főszezonban pedig exportra is jutna belőle. A második nagy kultúra a paprika lehetne. Ez különösen kellemetlenül érinti a magyar hajtatást, hiszen éppen ezek a húzótermékei.

Mi nem tudunk exportra termelni, a belföldi piacból is csak annyi lehet a miénk, amennyit az importból ki tudunk harapni"

 - mondja az egyik meghatározó magyar termelő. Egy másik bennfentes árnyaltabban fogalmaz: "Ha a FAKT AG fő célja, hogy belföldre értékesítsen, akkor a belpiac túlterheltté fog válni. Ha azonban főként exportra akarnak termelni - és emellett szól a nyugati határszéli helyszín -, akkor az nem zavarna minket annyira.

Mivel nagyok lesznek a feldolgozó kapacitásaik, még az is elképzelhető, hogy a sajátjukon kívül a többi magyar árut is kihúznák az országból.

Nagyobb a bejáratottságuk a nyugati piacon, nagyobb a méretük is, ezért ez nem kizárható opció. Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy ha a piaci helyzet úgy hozza, akkor a holland importtal együtt a hazai piacra fogják ráönteni az árut."

Az ágazati szereplőket az is zavarja, hogy információhiányban szenvednek, nagy a titkolózás a projekt körül, ami csak növeli a bizalmatlanságot. Maga a FAKT AG eddig kifejezetten kommunikatívnak bizonyult, és arra bátorítja a magyarokat, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot, és merjenek belevágni a projektbe. Az agrárszektor.hu-nak csak azokat a kérdéseket nem válaszolták meg, amelyekre még maguk sem tudják a választ. Helyre igazítottak egy korábbi téves híradást is: a Nagy István által a közelmúltban átadott, 220 milió forintos támogatást élvező infrastrukturális beruházás nem az ő projektjüket szolgálta, hanem Bezenye egy másik ipari parkjához teremtette meg az alapokat. A maguk részéről csak a munkáltatás terén várnak kormányzati segítséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?