Megszólalt a hivatal: így támogathatjuk a magyar díszkertészeteket

Megszólalt a hivatal: így támogathatjuk a magyar díszkertészeteket

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is szeretne hozzájárulni a díszkertész szakma megmentésére irányuló országos összefogáshoz. Ennek szellemében a hivatal arra kéri mindazokat, akik dísznövény vásárlását tervezik, hogy részesítsék előnyben a hazai dísznövényszaporítóanyag-termesztők és -forgalmazók termékeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei koronavírus-járvány Hollandia után Magyarországon is jelentősen visszavetette a virágkertészetek működését. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a termesztők által már megtermelt, készre nevelt termékek idén aligha találnak gazdára. A díszkertészetek jelentős részének egész évre szóló bevétele veszhet el, amely jórészt a tavaszra időzített vágottvirágok, hajtatott tulipánok, nárciszok, árvácskák, százszorszépek, kaspós petúniák, muskátlik eladásából származik, olvasható a Nébih oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csatlakozva a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös, a dísznövénykertészek megmentésére irányuló kezdeményezéséhez, a Nébih is szolidaritásáról biztosítja az ágazat szereplőit. Ennek szellemében a hivatal arra hívja fel a dísznövényt vásárolni szándékozók figyelmét, hogy a hazai termékek legbiztosabb lelőhelyei a hazai kertészetek és árudák.

A Nébih honlapján megtalálható azon magyar székhelyű dísznövényszaporítóanyag-termesztők (DT) és -nagykereskedők (DN) neve és címe, akik a Nébih közhiteles nyilvántartásában szerepelnek. A forgalmazói listán helyet kaptak a legjelentősebb egy- és kétnyári dísznövénytermesztők, a szabadföldi évelő- és vízinövény-termesztők, a dísznövény vetőmagtermesztők, valamint nagyszámú díszfaiskola. A "nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag termesztők és nagykereskedők" folyamatosan frissülő listája az alábbi linken érhető el.

Tekintettel arra, hogy a listán szereplők mindannyian a Nébih és a növénytermesztési hatáskörben eljáró kormányhivatalok rendszeres ellenőrzése alatt állnak, termékeik garantáltan megfelelő minőségűek, forgalmazói tevékenységük jogszerű, és a vásárolt termékekhez szaporítóanyag-kísérő okmányt tudnak biztosítani.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy a hazai díszkertészeket a Magyarországon termesztett virágok vásárlásával lehet a leginkább támogatni. Mindenkinek érdemes tehát odafigyelnie arra, hogy vásárláskor lehetőleg ne a külföldi eredetű árukat emelje le az áruházak polcairól. A termékek csomagolásáról általában leolvasható a származási helyük, de erre utalhat az idegen nyelvű megnevezés vagy a külföldön kiállított növényútlevél is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13