Megszólaltak a szakemberek: ezek a kihívások várnak a magyar gazdákra 2020-ban

Megszólaltak a szakemberek: ezek a kihívások várnak a magyar gazdákra 2020-ban

agrarszektor.hu
A magyar gazdáknak fel kell készülniük arra, hogy évről évre egyre szélsőségesebb lesz az időjárás, gyakrabban lesznek hirtelen jött viharok, és rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék - hangzott el a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon. Így a termelőknek fel kell mérniük, milyen új kockázati tényezőkkel számolhatnak a jövőben, és ha szükséges, a biztosításaikat eszerint alakítani. Ugyanakkor rohamosan terjednek a különböző kártevők Magyarországon, ezért fontos a tudatos gazdálkodás, amivel megakadályozhatók akár a komoly inváziók is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A talaj mellett, a növényvédelem és a növényegészségügy szintén fontos alapkövei a mezőgazdasági termelésnek, épp emiatt óriási kihívások várnak az agrárium a következő években, ami a gazdákat is komoly próbatételek elé állítja majd - kezdte előadását a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. Hozzátette, a kártevők olyan rohamosan terjednek és jelennek meg nem csak Magyarorszáogn, de az Európai Unióban is, hogy muszáj cselekedni, és meg kell akadályozni az idegenhonos kártevők betelepülését. Ebben a termelőknek van az egyik legnagyobb felelőssége, tudatosan kell bánniuk azzal, ami a kezükben van, mert így komoly inváziókat is meg lehet akár akadályozni. A növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy nagyon fontos elkerülni az illegális és hamis készítményeket, ahogy fogalmazott:

 inkább lopott legyen, mint hamis.

Szabóné József Csilla, a Syngenta növényvédő szer engedélyeztetési vezetője a "Termelői lehetőségek, kihívások 2020-ban" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésben elmondta, a mezőgazdaság kizárólag fenntartható módon folytatható a jövőben. Ez azt jelenti, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetért vállalt felelősségre, az egészségért való felelősség, illetve emellett a jövedelmező gazdálkodás is tudni kell biztosítani. 

Kratancsik Elvira, a Bayer Hungária Kft. engedélyeztetési és fejlesztési vezetője kiemelte, hogy önmagban a növényvédelem és a környezetvédelem két eléggé ellentmondásos folyamat. Ugyanakkor a fenntarthatóság égisze alatt összehozható a két szektor. 

Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Közép-Kelet-Európai területi vezetője is a fenntarthatóságról beszélt, hangsúlyozta, fontos, hogy a felhasznált műtrágyák a legkevésbé károsítsák a környezetet. Ugyanakkor a növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban közölte, olyan kereskedőtől kell vásárolni, akit régóta ismerünk, illetve olyan cégtől, amely megbízható. 

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója a különböző biztosítási lehetőségekről beszélt. Kiemelte, fontos, hogy a termelők kiegészítsék a biztosításaikat, vagyis nyugodtan mondják el azokat a káreseményeket, amelyek az ő gazdaságukban fordulnak elő, így azt bele tudja foglalni a biztosító a kötvénybe. 2019-ben olyan időjárási körülményekkel találkozhattunk, amilyenek eddig nem voltak megszokottak, ilyenek a hirtelen jött viharok, vagy a váratlanul leesett sok csapadék. Erre a gazdák nem biztos, hogy felkészültek, pedig tovább kell lépni, és a következő években a termelőknek fel kell mérniük, hogy milyen új kockázati tényezőkkel számolhatnak - tette hozzá. 

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketing vezetője beszélt arról, mekkora harc folyik a hamísított és illegális úton Magyarországra kerülő növényvédőszerek ellen. Mivel ezek sokszor olcsóbbak a hivatalos szereknél, sajnos sokan használják őket, annak ellenére, hogy sokszor nemcsak nem hatékonyak, súlyos károkat okozhatnak a termésben.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott, a talaj a fenntarthatóság alapvető tényezője, ezért fontos lenne, hogy sokkal inkább a termelés középpontjába kerüljön. A növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban elmondta, hogy habár cégük középpontjában a talaj áll, ez a probléma ugyanúgy megvan náluk is, annyi különbséggel, hogy egészségügyi kárt nem tudnak a hamis termékek okozni, de a földnek, és így a növényeknek nagyon sokat árthatunk velük. 

Rikk István, a Corteva Magyarország marketingvezetője elmondta, cégük törekszik a fenntarthatóságra, hiszen a növényvédő szereknek rendkívül szigorú ellenőrzésen és minősítésen kell átesniük a forgalomba kerülés előtt. Ez akár több mint 10 évig is eltarthat, ugyanakkor jól látszik, mennyire fontos szempont lett a környezetvédelem, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a forgalomba hozatali költség, aminek nagy részét a környezetbiztonsági és a toxikológiai vizsgálatok teszik ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?