Megszületett a brüsszeli határozat: a tagállamok dönthetnek a GMO-król

agrarszektor.hu
Az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az uniós tagállamok saját területükön korlátozhassák, vagy akár be is tilthassák a genetikailag módosított vetőmagok köztermesztésbe vonását. Az új jogszabályról várhatóan januárban tart végszavazást az EP plenárisa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sikeresen összecsiszolta egymással csütörtökre virradóra a génmódosított termékek köztermesztésbe vonásának tagállami tilthatóságára vonatkozó álláspontját a Tanács és az Európai Parlament. Így úgy tűnik elhárult az akadály az elől, hogy az évek óta tárgyalt jogszabály 2015 közepén - az EP januárra várható végszavazását követően - hatályba lépjen - írja a Bruxinfo.

A most kitárgyalt irányelv még abban az esetben is lehetőséget ad - bizonyos feltételek megléte esetén - az EU tagállamainak a GMO-k köztermesztésbe vonásának korlátozására vagy akár tiltására, ha a génmódosított terméket máskülönben uniós szinten engedélyezték. "A GMO-kat korlátozni vagy tiltani kívánó tagállamoknak most lehetőségük lesz erre, anélkül, hogy bírósági eljárást kockáztatnának" - mutatott rá Giovanni La Via, az EP környezetvédelmi szakbizottságának elnöke.

A megállapodást még a tagállami nagyköveteknek is jóvá kell hagyniuk, mielőtt az Európai Parlament végszavazást tartana, várhatóan 2015 januárjában az új irányelvről. A megállapodás évek óta tartó huzavonának és exlex állapotnak vet véget, ami abból adódott, hogy a tagállamok között patthelyzet alakult ki az Európai Bizottság által az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleménye alapján javasolt génmódosított termékek engedélyezése esetében. A szabályok értelmében az EU en bloc nem korlátozhatja pozitív tudományos vélemény és ajánlás esetén a GMO-k piacra jutását (jelen esetben köztermesztésbe vonásukról van szó), viszont a tagállamok védzáradék alapján átmenetileg lehúzhatják a redőt. Az átmeneti korlátozás megszűnéséről a Tanácsban tartott szavazásokon az igen és a nem tábor sem tudott minősített többséget szerezni, így folyamatos patthelyzet alakult ki.

A Bizottság ezt megelégelve (és esetleges WTO-eljárásokat megelőzendő) az irányelv módosítását javasolta még 2010-ben, amely alapján a tagállamok saját elhatározásból korlátozhatták volna a génkezelt szervezetek beengedését. Éveken keresztül azonban erről a javaslatról sem sikerült zöldágra vergődni, mígnem idén kedvező fordulat állt be az ügyben.

A Tanács, majd az EP egyet értett a tagállami tiltás lehetőségének biztosításával, csupán arról alakult ki vita, hogy milyen indokok alapján zárhassák ki az ezzel a lehetőséggel élni kívánó országok a GMO-kat. Az Európai Parlament lehetőleg minél nagyobb rugalmasságot kívánt biztosítani a kormányoknak a tiltást indokoló tényezőkre való hivatkozásban.

A Bizottság korábbi javaslata alapján környezetvédelmi és egészségügyi indokok kivételével (ezek vizsgálatáért elvileg az EFSA a felelős) lényegében bármilyen más szempontra hivatkozva lehetne korlátozni. A Tanács és az EP által kitárgyalt verzió környezetvédelmi célok alapján is lehetőséget adna a korlátozásra és a tiltásra. Ezek a célok a tudományos kockázatelemzés által nem vizsgált környezetvédelmi hatásokkal állhatnak összefüggésben.

A tagállamoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy a vetőmagok ne fertőzzenek meg más termékeket, és különleges figyelmet fordítsanak a határokon átterjedő GMO-fertőzések megelőzésére.

"A megállapodás, amennyiben jóváhagyják, teljesíteni fogja a tagállamoknak azt a 2009-óta hangoztatott óhaját, hogy az övék legyen az utolsó szó abban a kérdésben, hogy GMO-kat köztermesztésbe vonhassanak vagy sem a saját területükön. A szöveg összhangban áll Juncker elnöknek azzal a kötelezettségvállalásával, hogy a demokratikusan megválasztott kormányoknak a tudományos véleménnyel azonos súlyt adjanak az élelmiszereket és a környezetet érintő fontos döntésekben" - jelentette ki Vytenis Andriukaitis, egészségügyi és élelmiszerbiztonságért felelős biztos.

NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02