Megugrott a gyümölcsösök száma Magyarországon: ezeket telepítették a legtöbben

Megugrott a gyümölcsösök száma Magyarországon: ezeket telepítették a legtöbben

agrarszektor.hu
Utoljára 2020 novemberében frissítették a gyümölcsültetvények telepítésére alkalmas termőhelyek hazai nyilvántartását. A kataszterbe 2020 novembere és 2021. december 31-e között több mint 2400 hektárnyi új területre adott ki termőhelyi kataszterbe sorolási határozatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Jelentős volt azoknak az igazolásoknak (hatósági bizonyítványoknak) a száma is, amelyeket a megelőző években történt besorolások alapján állított ki a hatóság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gyümölcsültetvények telepítésére alkalmas termőhelyek hazai nyilvántartási rendszere azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse, hogy a hazai gyümölcsültetvények megfelelő termőhelyre kerüljenek - olvasható a Nébih oldalán. A kataszter fenntartásáért és bővítéséért a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutató Központja, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságának (AKIT) Újfehértói Kutatóintézete, a valamint a Nébih felelős, a kataszter ezen szervezetek összehangolt munkájának "gyümölcse".

Az adatbázis 2021-ben jelentősen bővült, főleg a gyümölcstelepítési és korszerűsítési pályázatnak köszönhetően. Az új besorolások és a kiadott igazolások által érintett területek nagysága, valamint a települések száma az alábbi táblázatban foglalható össze:

Összesítés a 2020.november 24. és 2021.december 31. közötti gyümölcs termőhelyi kataszteri besorolásokról és kiadott igazolásokról (Forrás: Nébih)

Bár a termőhelyi kataszteri adatok nem fedik le teljesen a beadott vagy sikeres pályázatok, továbbá a közeljövőben megvalósuló beruházások körét, azonban így is elég információt szolgáltatnak az ültetvénytelepítők szándékairól. A megyei szinten összesített adatokból azonban egyértelműen kirajzolódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erős dominanciája a hazai gyümölcstermesztésben.

Mivel a termőhelyi kataszteri besorolások nagyobb része több fajra állapítja meg a termőhelyi alkalmasságot, ezért ezek az adatok gyümölcsfajonkénti pontos összesítésre, feldolgozásra nem alkalmasak. Az viszont már most látható, hogy az egyes termőtájakon leggyakrabban az ott hagyományos fajokra kérték a besorolásokat, amelyek esetében nagyobb helyi termesztési tapasztalat áll rendelkezésre.

A gyümölcsfajokat tekintve a legnagyobb besorolási igény az almára volt, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben. A bogyós gyümölcsök csoportjából a szamóca emelkedett ki, de többen soroltatták be területüket bodzatermesztésre való alkalmasságra is, bár ez utóbbi fajt a 2021-es telepítési pályázat nem érintette. Jelentős igény mutatkozott továbbá az új, hazánkban nagyobb területen eddig jellemzően nem termesztett fajokra is, így például Somogy és Zala megyékben a mogyoróra, Somogyban és Baranyában pedig a csipkebogyó termesztésére alkalmas területeket soroltak a termőhelyi kataszterbe.

A gyümölcs termőhelyi kataszter településenként, azon belül helyrajzi számonként tartalmazza a besorolt területeket. Az adatbázis az alábbi linken érhető el. A termőhelyi kataszterrel kapcsolatos kérdések az mgei@nebih.gov.hu címre küldhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?