2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Mekkora a baj? Óriási lehet a terméskiesés a sok eső miatt

Még a mai napon is egy Magyarországtól délkeletre örvénylő ciklon határozza meg az időjárást, amit azt jelenti, hogy sokfelé kell záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra számítani. Szombattól azonban száraz, jellemzően napos idő következik, így a hétvégén és a jövő hét első napjaiban már jól lehet haladni az aratással, habár nagyon sok a megdőlt állomány a termésérésben lévő szántóföldi növényeknél.
 
 

Sok felhőre, az ország legtöbb területén pedig esőre, záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra lehet ma számítani. Péntek estig területi átlagban 5-20 milliméter közötti csapadék valószínű, ezúttal azonban délnyugaton várható a nagyobb, északkeleten a kisebb mennyiség. Szombattól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a több órás napsütés mellett a hétvégén csak elszórtan lehet egy-egy zápor, a jövő hét első napjaiban pedig országszerte száraz időre van kilátás. A jelenlegi számítások szerint a csapadék miatt nem kell siettetni az aratást, mert a jövő hét egészében száraz idő valószínű, a hét közepén lehet délnyugaton kisebb mennyiségű eső, zápor. A jövő hét elejéig marad a mérsékelten meleg idő, vasárnap átmenetileg csak 20 fok körüli maximumhőmérséklettel, majd keddtől erőteljes melegedés kezdődik, és a jövő hét közepére az Alföldön ismét 30 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete - írja a met.hu.

A szántóföldi növények közül az őszi árpa és a repce aratása mellett többfelé már az őszi búza betakarítása is elkezdődött. A kukorica és a napraforgó egyaránt egyre többfelé virágzik. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadékos időjárás azonban már károsan érinti, és sok a megdőlt állomány, az esős, viharos idő pedig károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz. A kukorica és a napraforgó ugyanakkor nagyon meghálálja az esőt, igen intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu