Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most akar rózsát venni: durva áremelkedés várható

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most akar rózsát venni: durva áremelkedés várható

agrarszektor.hu
A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin (Bálint)-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor - az ilyenkor még külföldről behozott - vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Valentin-nap kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével és a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal együttműködve készített piaci körképet. Több szakember felhívja a figyelmet arra, hogy sok esetben jobban megéri egy magyar termelésű, friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát ajándékozni. 

Hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető Valentin-napkor, a vásárlók 80 százaléka ezt veszi. Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet szinte teljes mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint); ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait: a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a fa betűzős szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik.

A Valentin-nap (illetve Bálint-nap) ünneplésének hazai elterjedésében a virágkötők egyesületének is bevallottan komoly szerepe volt mintegy harminc évvel ezelőtt: a nyugati példát követve, az év eleji gyengébb virágkereslet növelése végett. Az akkori nagy forgalmi ugrást követően az elmúlt években megmaradt a Valentin-napi magas forgalom, ami évről évre - ha kicsit is - de növekszik. A hazai virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, májusban pedig az Anyák napja, illetve a ballagások követnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?