2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Növény

Mérgező vagy nem? - Itt a csoda alma

Olyan alma forgalmazását engedélyezték a napokban az Egyesült Államokban, amely elfogyasztásakor vagy megsérülésekor nem barnul meg. Az új gyümölcsöt génmanipulációval kísérletezte ki egy kanadai gyümölcstermesztő vállalkozás. Magyarországon továbbra is "zéró tolerancia" van érvényben a geneteikailag módosított szervezetekkel (GMO) szemben, mivel a hivatalos vélemények szerint humánegészégügyi és egyéb hatásuk nem tisztázott.
 
 

Elfogadta a közelmúltban az USA Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) azt a kérelmet, amelyet az Arctic Granny Smith és Arctic Golden névre keresztelt, nem barnuló almák termesztésére és értékesítésére nyújtott be a kanadai Okanagan Speciality Fruits (OFS) nevű cég. A vállalat olyan új terméket fejlesztett ki, amely az elfogyasztása során nem barnul meg úgy, mint a hagyományos almafajták. Ez azt jelenti, hogy sérüléskor nem képződnek barna foltok a gyümölcshúsban.

A cég a nem barnuló almákat génmanipulációs módszerrel hozta létre. Az új termék leghamarabb 2017-ben kerülhet az amerikai boltok polcaira.  

Az OFS 1996-os alapítása óta küzd a biotechnológia és a modern mezőgazdaság fúziójáért, és úgy tűnik, a lassan két évtizede tartó folyamatos kísérletezés végül meghozta az eredményét. Ugyan több környezetvédelmi szervezet kérte az engedély megsemmisítését, illetve az élelmiszerpiaci szereplők elhatárolódását a szóban forgó almák terjesztésétől, de az USDA hivatalos álláspontja szerint e fajták nem jelentenek környezetvédelmi és egyéb kockázatot. 

Miért nem barnul ez az alma?
Az alma barnulását a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim okozza. Ha a gyümölcshús sérül - például kettévágjuk, beleharapunk, vagy megütődik -, ez az enzim védekezik a repedéseken, sérüléseken át bejutó kórokozók ellen úgy, hogy lebontja a roncsolódás környékén elhelyezkedő polifenolokat. Ez látványos barnulással jár, ami jelentős esztétikai értékcsökkenést okoz. A barnulás kiküszöbölésére az úgynevezett géncsendesítés módszerét alkalmazták. Ennek előnye, hogy a genetikai kód megváltoztatása nélkül képesek voltak egy adott génszakasz kicserélésére. Az eljárás csökkenti a PPO enzim szintjét, így nem következik be a barnulás. 


Neal Carter,  az OSF alapítója és elnöke a cég legnagyobb mérföldkövének tartja a bejelentést, és reméli, hogy a fogyasztók minél hamarabb megtapasztalják a nem barnuló alma előnyeit. A vállalat az új termék előállításához most a Granny Smith és a Golden elnevezésű almafajtákat használta fel, de a jövőben olyan népszerű fajtákat is szeretnének ilyen új (Arctic) almaként újraértelmezni, mint például a Gala, vagy a Fuji. 

 

Mit állítanak az amerikaiak a nem barnuló almákról?
• A kevés "beavatott" fogyasztó már most imádja ezt az almát - egyszerűen finom, egészséges és most már szép is
• Teljesen biztonságos - veszélytelen az ökoszisztémára
• Mivel esztétikusabb, szélesebb spektrumú lesz a fogyasztása - a barnulás hiánya miatt komolyabb szerepet kap majd a közösségi étkezésekben
• Nem kell költséges antioxidáns kezeléseknek, illetve szulfit-tartalmú kezeléseknek kitenni annak érdekében, hogy megőrizzék az ízléses és friss kinézetű gyümölcshúst
• Az Arctic almák versenyképesebbek lesznek


Itt az angol nyelvű videó a nem barnuló almáról:

 

 

Magyarországon viszont "alkotmányos zéró tolerancia" van érvényben
Az Alkotmány is rögzíti, hogy Magyarországon mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelyet genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentes mezőgazdaságnak kell „elősegítenie”. A GMO-kkal szemben tehát nálunk „zéró tolerancia” van érvényben, és Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. E tiltás azonban a köztermesztésre vonatkozhat, mivel nem akadályozhatja meg azt, hogy olyan termékek érkezzenek az országba, amelyeket máshol GM-eszközökkel állítottak elő, illetve ilyen alapanyagokat tartalmaznak. Így például a magyar takarmányozásban felhasznált importszója nagy része is génmódosított.

 

 

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu