2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Növény

Mezőgazdaságunk alapja a talaj - Nem mindegy, hogy bánunk vele

Május 19-én első alkalommal kerül megrendezésre a „Talajközpontú Termelés Konferenciája - a szántóföldi hozamnövelés az alapoktól” nevű szakmai fórum. A 2015. évet az ENSZ a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, többek között ez adta az ötletét és aktualitását a Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft., az Axiál, a Fertilia, a Magyar Talajtani Társaság, a Nébih, és a GOSZ szakmai támogatásával megrendezésre kerülő konferenciának. A szakmai nap médiapartnere az agrárszektor.hu.
 
 

Mindennek az alapja a talaj - nagyon fontos, hogy bánunk vele. Az egészséges talaj és a szakszerű talajművelés a szántóföldi növénytermesztés hozamnövelésében is kulcsszerepet játszik. A konferencia célja, hogy a témával kapcsolatban valódi tudást és pontos technológiai ismereteket adjon a termelők kezébe. A konferencián gyakorlati szakemberek, termelők és a tudományos élet képviselői járják körül e komplex témakört, számos szempontból vizsgálva a talajt érintő aktuális kérdéseket. A szakmai programban kiemelt figyelmet kapnak a jelenleg leginkább porondon lévő témák, így a fuzárium és tápanyag-utánpótlás.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség
Jelenleg az emberiség számára a termőtalajok állapota jelenti a legnagyobb kihívást, illetve igényli a legnagyobb odafigyelést. A földfelszín alig 12 százaléka - 1,6 milliárd hektár - alkalmas a mezőgazdasági termesztésre, és a termőtalaj vastagsága ezen a viszonylag kis területen is csak alig néhány arasznyi. Bár a terméseredmények növekednek, egyre nehezebb feladatot jelent az egyre csökkenő termőfelületen előállítani a növekvő népesség ennivalóját. Az ENSZ éppen ezért a 2015. évet a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. „Egészséges talajokat az egészséges életért” – ez pedig a kampányév jelmondata.

A téma hazai felkarolója a Talajvédelmi Egyesület keretein belül létrehozott Magyar Talajvédelmi Szövetség, amelynek célja, hogy a talajművelés, a talajtan, a tápanyag-utánpótlás és a mikrobiológia oldaláról, mintegy konzíliumként ismeretanyagot gyűjtsön, és az így létrejövő tudáshalmazt átadja a mezőgazdasági termelőknek. A május 19-én megrendezésre kerülő konferencia a Magyar Talajvédelmi Szövetség első bemutatkozása lesz.

A konferencia médiapartnere az

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu