Mi lesz a következő évtized sztárnövénye?

agrarszektor.hu
Magyarországon is tovább nőhet a magasolajsavas napraforgó termesztésének volumene, világszerte ugyanis rendkívüli módon nő a kereslet az élelmiszernövény iránt, derül ki a Syngenta ágazati előrejelzéséből. Magyarországon egyébként az elmúlt tíz év legnagyobb mennyiségét termelték a napraforgóban érdekelt gazdaságok 2014-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt esztendőben 1,2 százalékkal kisebb területről összesen 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be a gazdálkodók. Ez az egy évvel korábbinál 5 százalékkal nagyobb mennyiség az elmúlt tíz esztendő legjobb eredménye, derül ki a KSH adatsorából. A termésátlag a 2013-asnál 6 százalékkal magasabb - 2,67 tonna volt.

A napraforgó egészét tekintve vetésterület-arányban, terméshozamban, termésminőségben Magyarország jó helyzetben van. 2015-ben azt várjuk, hogy tovább nő a magas olajsavas napraforgó termesztési aránya - mondta el a Veres Gabriella, a olajos növények termékfelelőse.. Ma a világ napraforgó olaj fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki a magasolajsavas napraforgóból készült termék. E téren Franciaország jár az élen, ahol a vetésterület körülbelül 60 százaléka már magasolajsavas, Spanyolországban 30 százalék és folyamatosan nő. Hazánkban az elmúlt évi termés 12 százaléka került ki ebből a szegmensből, idén hazánkban is növekedést várunk - tette hozzá.

Előrejelzések szerint tíz éven belül akár 1 millió hektárral is nőhet világszerte a magasolajsavas napraforgó termőterülete. Magyarország fontos szereplő lehet e folyamatban, egyrészt a kedvező adottságai, másrészt, mert ezen napraforgó termesztésének már van hagyománya a hazai gazdaságokban, egyes környező országok még csak most lépnek be ebbe a szegmensbe. További előnyünk még a helyben meglévő feldolgozóipar, tehát a termés feldolgozása jelentős részben az országon belül történik leegyszerűsítve a folyamatokat, csökkentve a költségeket.

Az új Európai Uniós szabályozásnak köszönhetően is várhatóan nagyobb igény lesz erre a típusú napraforgóra. Az Európai Unió új élelmiszercímkézési előírásai alapján csökkenő sorrendben minden növényi olaj alkotóelemet fel kell sorolni a címkén a növényi olajkeverékekben és a növényi olajat tartalmazó élelmiszerekben, így a fogyasztó pontosan tájékozódhat az összetevőkről. Az általános jelölési elemek 2014. december 13-tól kötelezőek, akik viszont eddig nem használnak tápanyag-összetételre vonatkozó címkét, azoknak legkésőbb 2016. december 31-ig meg kell ezt tenniük.

A vásárlóknak is egyre fontosabb az egészséges életmód, tudatosan keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. Korábban a feldolgozóipar a pálmaolajat részesítette előnyben annak elsősorban kedvező ára miatt. Azonban főleg Nyugat-Európában az ilyen összetevőjű termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásának nincs jó megítélése. A feldolgozóipar ezért keresi a pálmaolaj részleges helyettesítésére szolgáló legjobb megoldást, s erre minden szempontból tökéletes termék a magasolajsavas napraforgó olaj. Ez tovább eltartható és magasabb a hőstabilitása. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek a fogyasztók számára, kiválóak például a koleszterincsökkentő diéták részeként.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?