Microvállalkozások: 7 milliárdra pályázhatnak!

agrarszektor.hu
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 200 milliárdos keretéből mintegy 60 milliárd jut vidékfejlesztésre és a LEADER Programra 2013 végéig - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott szakmai háttérbeszélgetésen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

V. Németh Zsolt ismertette: mikrovállalkozások 7 milliárd forintra pályázhatnak, a turisztikai tevékenységek ösztönzésére 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Támogatási kérelmet májustól lehet beadni. A VM csökkentette az igényelhető összeg felső határát annak érdekében, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. Az elnyerhető maximális támogatás 35 millió forint. Az ÚMVP Irányító Hatósága mindkét pályázatot központi intézkedéssé tette, hogy a támogatási kérelmek feldolgozása gyorsabbá, a kérelmezési eljárás ügyfélbarátabbá váljon. Az 5000 fő alatti lélekszámú, vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti településeken működő vállalkozások igényelhetnek támogatást.

Az államtitkár kitért a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) átalakítására. Az ÚMVP Irányító Hatósága (IH) döntött arról, hogy az akciócsoportok csak egyesületi formában működhetnek. Magyarországon a 96 akciócsoport közül 77 a kezdetektől egyesületként, 19 viszont nonprofit gazdasági társaságként tevékenykedik. Az átalakításra azért van szükség, hogy bármely vidékfejlesztésben érdekelt helyi szereplő korlátozásmentesen csatlakozhasson a HACS-okhoz. Az akciócsoportok az ÚMVP IV. tengelyét, a LEADER Programot valósítják meg, amely gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segíti.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy 573 Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSzT) adnak át hazánkban, amelyből idén 332 kezdi meg működését. A beruházások összértéke 25,4 milliárd forint. Az IKSzT feladata, hogy kisebb lélekszámú vidéki településeken is elérhetővé tegyen bizonyos alapszolgáltatásokat (internet, könyvtár), segítse a helyi kezdeményezéseket. Közösségi tér létrehozására olyan önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak, illetve többcélú kistérségi társulások pályázhattak, amelyek 5000 fő vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti, nem városi rangú településeken működnek. Egy pályázó maximum 55 millió forint támogatást kaphatott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03