Miért a Pioneer MAXIMUS® hibridrepcéket válasszam? (x)

agrarszektor.hu
A DuPont Pioneer MAXIMUS® hibridrepcéinek előnyeit 2006 óta élvezik a repcetermesztők a magyar köztermesztésben. Az alacsony növénymagasság, az egyszerűbb növényvédelem, a genetikailag "beépített" elágazó képesség, az ősszel visszafogott növekedés, és ezáltal az optimális fenológiai állapot elérése a tél beállta előtt - még növényvédelmi beavatkozás nélkül is -, mind jól ismert tulajdonságok. A MAXIMUS® repcék legnagyobb erénye azonban a gyorsabb, olcsóbb és kevesebb veszteséggel való betakaríthatóságuk.

Előzmények

A kitartó nemesítői erőfeszítések, valamint a repcekutatásban 1996-ban meghozott döntés, miszerint felhagyunk a fajtanemesítéssel és minden forrást a hibridek nemesítésére koncentrálunk, meghozta gyümölcsét. A 2000-es évek közepére egy nagyon versenyképes repce ajánlattal tudtunk piacra lépni. Már ekkor látszott, hogy a féltörpe hibridek nemesítése terén jelentős előrelépés történt. El is döntöttük, hogy ezt a portfóliót meg kell különböztetni a piacon fellelhető versenytárs féltörpe hibridektől. Ekkor született meg a MAXIMUS®, a DuPont Pioneer egyedülálló féltörpe repcéinek márkaneve.


Mit érdemes a MAXIMUS® repcékről tudni?

  • Őszi túlnövekedés elleni védettség

A MAXIMUS® repcék vetés után folyamatos, de viszonylag lassú növekedésbe kezdenek. Emiatt nem hajlamosak ősszel túlfejlődni, nem indulnak szárba, a tél beállta előtt a talajt szépen takaró, elterülő habitust vesznek fel a talajhoz nagyon közeli tenyészőcsúccsal. Ez a jó télállóságuk alapja. Ebből adódóan akár korán, a vetési időszak legelején is elvethetők, különösebb kockázat nélkül.
Felvetődik a kérdés, hogy szükséges-e őszi regulátoros kezelést alkalmazni ezeknél a hibrideknél? A válasz igen, javasolt, hiszen a regulátor nem csupán a szárba indulást késlelteti, hanem növeli a télállóságot, és nem utolsó sorban gombaölő tulajdonsága okán védi a növényt az ősszel megjelenő kórokozókkal szemben.

  •  Intenzív elágazó képesség

A MAXIMUS® hibridek genetikailag determináltan jelentős elágazó képességgel rendelkeznek, még regulátoros kezelések nélkül is. Termésük 85%-a az oldalhajtásokon képződik, a főszár csupán 15%-ban vesz részt a termésképzésben.

  • Növénymagasság, megdőlés elleni védettség

Legtöbbször a MAXIMUS® repcék legalsó oldalhajtásaikat a talajhoz közel kezdik növeszteni. Növénymagasságuk átlagos termesztési és időjárási körülmények között 120-140 cm, és ez a magasság általában aszályos körülmények között is jellemző, míg a magas hibridek száraz évjáratban jóval alacsonyabbra nőnek. Mindezek következménye, hogy magas fokú megdőlés elleni védettség jellemzi MAXIMUS® repcéinket, megdőlt repcét nem ezeken a földeken kell keresni.

  • Egyszerűbb, könnyebb növényvédelem

A repce az a szántóföldi növény, amit intenzív növényvédelemben kell részesíteni, ellenkező esetben a termés jelentősen csökken, különösen a repcekártevők miatt. A növényvédelmi beavatkozások a megnőtt repcében gyakran jelentenek kihívást, hiszen a 160-180 cm-es repcében még a hidastraktor is komoly taposási kárt okoz. A lényegesen alacsonyabb MAXIMUS® hibridekben ez a taposási kár sokkal kisebb.

  •  Gazdaságos betakarítás

A legtöbb és legfontosabb előnyöket a repcetermesztő a betakarításkor érzékeli. A MAXIMUS® repcéket gyorsabban, olcsóbban és kevesebb veszteséggel lehet betakarítani, mint egy hagyományos, magas repcét. Ezt a pénzben is mérhető előnyt két egymást követő évben is mérte egy német független szakértő cég (Feiffer Consult).

A mérés során három jól definiálható területen volt jelentős előny a MAXIMUS® oldalán:

  • A betakarítás teljesítménynövekedéséből származó előny
  • Üzemanyag megtakarítás
  • Kisebb betakarítási veszteségek

Tehát Miért a Pioneer MAXIMUS® hibridrepcéket válasszam? 

Mert

  • Genetikai megoldást kapok az őszi túlnövekedés ellen.
  • Könnyebb, egyszerűbb növényvédelem az alacsony növénymagasság miatt.
  • A sok oldalhajtáson a becők egyenletesebben érnek, így kevesebb betakarítási veszteséggel kell számolnom.
  • Átlagosan 17 500 Ft hektáronkénti előnnyel indulok a repcetermesztésben csak azzal, hogy MAXIMUS®-t választok.

A legnépszerűbb Pioneer hibridrepce: PR44D06

 

Forrás: Dr. Piukovics László - Olajnövények termékmenedzsere, DuPont Pioneer - Közép-Európa

 

A MAXIMUS® a DuPont Pioneer hivatalosan bejegyzett védjegye.
A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.
®, Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2014 PHII.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?