Miért szárnyal a búza ára?

Miért szárnyal a búza ára?

Takarék Agrár24
192,5 euróig emelkedett a búza tonnánkénti ára a párizsi árutőzsdén az elmúlt héten. Ez a legmagasabb szint április óta, ráadásul nem sokkal az aratást követően, amikor a gabonaárak általában időszakos mélypontjukon tartózkodnak. Mindezt egy olyan évben, amikor a globális termés csúcsokat dönt, és az átmenő készletek nagysága is folyamatosan nő, ami már az éves termelés csaknem 40 százalékára rúg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai terméskilátások kapcsán meg kell említeni, hogy az orosz termés igen jó - csaknem 74 millió tonna, ami az utóbbi 8 év második legjobb eredménye - de a kereslet is az, köszönhetően a gyengélkedő rubelnek és az erős eurónak, ami komolyan megdrágítja az uniós árut az orosszal szemben.

Ugyanakkor Európában jócskán elmarad a termés a várakozásoktól, főleg Franciaország (-25%) és az Egyesült Királyság (-35%) tekintetében. Mindazonáltal az európai gabona iránti kereslet nyilvánvalóan erőteljesen növekedhet a magas árak ellenére is. Amit egyrészről az erőteljes kínai kereslet - Jangce áradás jelentős károkat okozott -, másrészről az Egyesült Királyság (az utóbbi 30 év legrosszabb búzatermése) kényszerű importja indokolhat. Harmadrészt pedig - érzésem szerint - a koronavírus okozta bizonytalanságok egyes a belső igényeiket nagyrészt importból kielégítő országokat készletezésre sarkallhatnak, valamint Afrika növekvő igénye is támaszthatja a búza jegyzéseket.

A búza felvásárlása kapcsán kettő helyzet van kialakulóban. A termelők a felfelé kúszó árakban bízva még kivárnának az értékesítéssel, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a naprafogó betakarítása már elkezdődött és a kukoricáé is a nyakunkon van. Kelleni fog a raktárkapacitás!

A képet árnyalja ráadásul, hogy a hazai malmok a búza nagyrészét már beszerezték az export pedig még nem indult be isten igazából.

Minazonáltal érdekes, hogy a termelési adatok fundamentálisan nem indokolják ebben az időszakban ezeket az árszinteket! Lehet, hogy mégsem lesz idén rekordközeli termés? 

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?