2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Milyen évet zárt idén a napraforgó? Így értékelték 2020-at az ágazat főbb szereplői

Hogyan lehet kiaknázni a napraforgó hibridekben rejlő terméspotenciált? Milyen tanulságokkal szolgált a 2020-as gazdálkodási év az ágazat főszereplői számára? Egyebek mellett ezekre a fontos kérdésekre keresték közösen a választ a napraforgó piacvezető Syngenta által évente megrendezett Kaszatkörén a meghívott vendégek, melyet idén rendhagyó módon online rendeztek meg, derült ki a vállalat közleményéből.
 
 

Kalmár Ferenc, vetőmag értékesítési vezető megköszönte az egész éves együttműködést, majd elmondta, hogy nyáron jelentős szervezeti változtatásokat hajtottak végre, melyek a növényvédő szer és vetőmag üzletágak különválását eredményezték, például területi képviseleti szinten. A Syngenta célja a nagyobb fókusznak és specializáltságnak köszönhetően tovább javítani a szakmai együttműködés színvonalát, és azon dolgoznak, hogy partnereik ezt rövid távon visszaigazolják. 2020-ban sikeres évet zárt a cég, ugyanis 60% feletti, növekvő a piacrészük vetőmagban, és - köszönhetően részben a jó tavaszi temékelérhetőségnek - stabil vagy javuló piaci pozíció minden fontosabb növényvédő szer szegmensben.

A 2020-as napraforgó termesztési év elemzésekor a szakember elmondta, hogy a cégnek a vetésterület majdnem 80%-ára van rálátása. Ez alapján elmondható, hogy az előző évekhez képest legalább 20%-os volt a terméskiesés. Itt a Kaszatkörön termelő partnereikkel együtt megnézik, hogy miért nem működtek és hozták az elvárt eredményt azok a technológiai megoldások, hibridek és növényvédelmi alkalmazások, melyekkel korábban jobbnál jobb eredményeket értek el. A 2021-es kilátásokat illetően a napraforgó vetésterület további, kisebb mértékű növekedését várják. Az eddig feléjük jelzett termelői vetőmagigények alapján elmondható, hogy a HO-LINO vetésterület aránya jelentősen változhat, a HO terület visszaesése 200 ezer hektár alá csökkenve meghaladhatja a 30%-ot. Ennek eredményeképpen néhány fontosabb LINO hibrid esetében vetőmag hiány mutatkozik, ezért azt javasolják, hogy a termelők minél előbb adják le a forgalmazók felé az igényüket, mondta Kalmár Ferenc.

A rendezvény első felében Dobai Tibor kereskedelmi vezető és Tóth Tamás marketingvezető moderálásával az IKR Agrár Kft., a Kite Zrt., és a Viterra Hungary Kft. vendégelőadói a magasolajsavas és linolsavas napraforgó piac idei sajátosságai mögé tekintettek be. Mint elhangzott, az idei év napraforgó árainak hátterében leginkább a Fekete-tengeri övezetben kieső mintegy 5 millió tonnás termésmennyiség, a kereslet-kínálat viszonyának alakulása (HO-LO napraforgó területváltozás), a koronavírus hatása és a rendkívül meggyengült forint áll.

A vírus hatására alapvetően átalakultak a felhasználói szokások - a biodízel-felhasználás drasztikusan lecsökkent, ugyanakkor a háztartások napraforgóolaj iránti kereslete hirtelen megugrott. Az étkezési szokások átalakulása miatt - amiben a legkomolyabb tényezőt a hatalmas olajfelhasználónak számító hotel, étterem, catering (HoReCa) szegmensek visszaesése jelenti - még nehéz megmondani, mindez milyen hatással lesz a napraforgó-olaj összkeresletére. Az egybehangzó vélemény szerint legalább egy átmeneti fékeződésre mindenképp számítani lehet, amely az árakra is hatással lehet.

Ettől függetlenül összességében a 2021-es év kereskedelmi kilátásaira és piaci lehetőségeire vonatkozó kérdésre mindhárom vendég elmondta, hogy a termelők nyugodtan bízzanak a napraforgóban, mint haszonnövényben, a napraforgóolaj iránt a világpiaci kereslet továbbra is kiegyensúlyozott. Ugyanakkor arra is felhívták a gazdálkodók figyelmét, hogy a termény értékesítésével semmiképp ne várjanak az utolsó pillanatig – legalább a várható termés egy részét érdemes előre lekötniük.

A napraforgó terület piacvezető vállalataként a Syngenta 2021-ben újabb hibridekkel bővíti portfolióját, ismertette dr. Szűcs Péter, a vállalat északnyugat-magyarországi fejlesztőmérnöke. Új, magas terméspotenciállal, kiemelkedő olajtartalommal, kiváló termésstabilitással és teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkező hibridek érkeztek a linolsavas Clearfield® Plus, a linolsavas és a magas olajsavas Express®-toleráns szegmensekbe. A 17 hibridet tartalmazó portfólió minden gyomirtás technológiára kínál hibridet, így termelőink az adott terület gyomviszonyainak leginkább megfelelő gyomirtás technológiát tudják alkalmazni.

Szeleczki Attila fejlesztőmérnök  elmondta, hogy a Syngenta hibridjei a 2020-as kihívásokkal teli évben is helytálltak az országos független kísérletek eredményei, valamint a nagyüzemi eredmények alapján, azonban a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy termőképességű hibridek számára rendkívül fontos a megfelelő tápanyag utánpótlás és a megfelelő növényvédelem.

A program utolsó felében négy magas színvonalon gazdálkodó napraforgó termesztővel folytatott kerekasztal beszélgetést dr. Piukovics László értékesítés hatékonyságáért felelős vezető és Kovács Attila napraforgó agronómiai fejlesztőmérnök. Az idei évben leginkább az időjárás okozott nagy kihívást a napraforgó termesztőknek. A vendégek elmondták, hogy a nyár végi nagy mennyiségű csapadék több szempontból is hátráltató tényező volt, bizonyos térségekben belvízfoltok alakultak ki, ami nagy szórást okozott a termésátlagban, illetve sokszor gátolta a különböző termesztéstechnológiai műveletek időbeni elvégzését. A termésátlag további csökkentő okai között a gombabetegségeket is megemlítették, illetve az idei hűvös, sok csapadékkal és kevés meleg órával járó időjárás a megtermékenyülésre is negatív hatással volt. Emellett a vetésidő is megemlítésre került, úgy tűnik idén a korai vetés bizonyult jobbnak. A Syngenta célja, hogy még jobban kiaknázza partnereivel a napraforgó hibridekben rejlő terméspotenciált. A hibrideken és a technológián túl szakmai segítséggel is szeretnének hozzájárulni a még eredményesebb gazdálkodáshoz, ezért a tavalyi évben partnerprogramot indítottak és nagyüzemi kísérleteken vizsgálják a tőszám, a tápanyagutánpótlás és a termesztéstechnológia egyéb lehetőségeit.

A történelmi rekordot jelentő 2019-es 3 tonnához képest ma már az 5 tonnás hektáronkénti terméshozam sem példa nélküli, de a Syngenta számára a 6 tonna is reális cél lehet, de nyilvánvalóan vannak, akik területi adottságaiknál fogva kisebb plusz eredményeknek is örülnének. A cég partnerei szerint a magasabb termésátlag elérése lehetséges, hiszen a hibridekben benne van a 6 t/ha vagy afeletti terméspotenciál, amit természetesen az időjárás nagyban befolyásol, de a termesztés technológia javításával, fejlesztésével tovább emelhető a termésátlag. A gazdálkodók kiemelték az okszerű és a fenológiai igényekhez igazított tápanyagutánpótlás fontosságát (például kén), valamint a talaj pH-értékének emelését, ahol szükséges, a jobb tápanyag felvétel lehetővé tétele érdekében. Felhívták a figyelmet a vetés-egyenletesség fontosságára is a betakarításkori veszteség minimalizálása érdekében itt említették meg a magasabb vetésnorma alkalmazását is, ami szintén hozzájárulhat a magasabb termésátlaghoz. A nemesítés és fejlesztés oldalról, pedig a betegség-ellenállóság további javítását (akár 5%-ot is elvehet a termésből), illetve a napraforgóra még szelektívebb és még hatékonyabb gyomirtó szerek kifejlesztését várnák, mivel a gyomszabályozásból adódóan, akár 10%-ot is veszíthetnek a termésből. Kovács Attila zárásként arról biztosította a résztvevőket és hallgatókat, hogy a Syngenta továbbra is megtesz mindent, hogy termelőinek a legkiválóbb genetikát és újításokat hozza, mint például nagy újdonságként a közeljövőben érkeznek az AIR napraforgó hibridek, amelyek egy új fejezetet nyitnak majd az ágazat történetében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben