Milyen kukoricát vessünk? - Ezt tudják az új hibridek

agrarszektor.hu
Kilencedik alkalommal szervezte meg az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet, amelynek eredményét kiadványban tették közzé. Összesen 38 hibridet vizsgáltak, amelyek a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartoztak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A fajtakísérlet 11 helyszínen zajlott, amelyek között voltak hagyományosan nagy kukoricatermő térségek - Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár -, illetve reprezentálva voltak az általában kisebb hozamokkal bíró régiók is. A fajtakísérletet a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte, a szakmai felügyeletet pedig a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította.

A terméktanács tájékoztatása szerint a hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. E lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A visszakódolásra minden évben csak akkor, ha a fajtatulajdonosokkal minden felmerülő kérdést sikerül tisztázni.

Az idén a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó 38 hibridet vizsgáltak. A fajtakiválasztás egyik alappillérét a 2015-ben újonnan államilag elismert kukoricafajták jelentették, amelyek új termékként a piacon ténylegesen még nem tudták bizonyítani termesztési értéküket. A többhelyszínes vizsgálatba ezen felül az elmúlt két évben a posztregisztrációs kísérletekben átlag feletti eredményt elérő és a piaci részesedés alapján kompenzációs lehetőséget szerző fajtatulajdonosok által nevezett fajták kerültek.

A vizsgálati metodika része, hogy - hasonlóan az előző évhez - idén is a 11 helyből 3 helyen (Debrecen, Székkutas, Jászboldogháza) volt vízleadás-mérési sorozat, amellyel a termésmennyiség mellett a másik fontos tulajdonság, a tenyészidő is ellenőrizhetővé válik, illetve az egyes fajták vízleadási dinamizmusa is jobban megismerhető lesz a termelők számára.

Az idei kísérletről készült összefoglaló kiadvány, illetve a korábbi évek eredményei itt tekinthetők meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?