Minden, amit a termelő szeretne (x)

agrarszektor.hu
Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra - az évelő gyomokat leszámítva - nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, "azóta már sok víz lefolyt a Dunán" - rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

Azt hiszem, általánosan elfogadható szakmai tény, hogy a gyomokat minél hamarabb ki kell irtani a kultúrnövény mellől. Erre sokan alkalmazzák a korai posztemergens kezeléseket. Az ebben az időben használatos hatóanyagok nagy részének a megfelelő tartamhatás eléréséhez 15-20 mm bemosó csapadékra van szüksége. Az éghajlati viszonyok megváltozása, az egyenetlen és kiszámíthatatlan csapadékeloszlás miatt bizonyos évjáratokban a korai posztemergens kezelések nem hoznak maradéktalan sikert, így előfordulhat, hogy a gyomirtásokat felül kell kezelni. Mivel a gyomok kelését is a hőmérséklet- és csapadékviszonyok határozzák meg, sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem olyan ütemben, "sorrendben" kelnek, mint ahogy azt tanultuk, vagy akár 10-20 évvel ezelőtt megszoktuk. Így a gyomirtást már nagyon nehéz a megszokásokra alapozva sikerre vinni. Ezért sok szakember úgy dönt, hogy kivárja, amíg kikelnek a gyomok, mondván, jó, ha az ember látja, mivel áll szemben. Ez azt jelenti, hogy a kukorica is inkább már 4-6 leveles, így posztemergens technológiát fogunk alkalmazni.

Minden szakember nagyjából tudja, hogy milyen gyomflóra várható az adott területen. Vannak-e nagyobb felületen kiemelt figyelmet igénylő vagy nehezen, csak speciális hatóanyagokkal irtható gyomok, például fenyércirok, nád, köles, keserűfüvek, mandulapalka, acat, szulák stb.? Ha ezekkel nem kell számolni, a termelők az olyan gyomirtó szereket kedvelik, amelyek a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövény ellen kellő hatékonyságot mutatnak, és akár korai posztemergensen vagy posztemergensen is kijuttathatók, ráadásul tartamhatással is számolhatunk. A Nufarm palettáján ilyen jól bevált és kedvelt megoldás az öt hektárra elegendő Kideka Power csomag.

 

 

A Kideka Power a Nufarm széles hatásspektrumú gyomirtó permetezőszer gyűjtőcsomagja, amely takarmánykukoricában használható fel. A csomag kontakt és felszívódó gyomirtó szerek, illetve hatóanyagok kombinációja, amely a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei ellen egyaránt védelmet biztosít. A Kideka Power gyűjtőcsomag összetétele: 5 l Zeagran 340 SE + 5 l Ikanos 40 OD + 5 l Kideka, és 5 hektár kezelésére alkalmas. A készítményeket tankkeverékben, nagyon rugalmasan lehet kijuttatni elsősorban a gyomok fejlettségéhez igazítva, a kukorica szempontjából korai posztemergensen vagy posztemergensen, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményekre. A kombináció a talaj felszínére jutva a később csírázó gyomnövényeket is elpusztítja, ezzel többhetes tartamhatást biztosítva.

A permetezést közepes cseppnagysággal (250-400 mikron) és 20-40 csepp/cm2 fedéssel ajánlatos elvégezni. A készítmény kijuttatására használt berendezést a permetezést követően azonnal ki kell üríteni, és a tartályt, a szórókeretet, valamint a vezetékeket legalább háromszor át kell öblíteni tiszta vízzel!
Normál vetésváltás esetén a betakarítást követően nincs veszélye az utóvetemény károsodásának, ha a készítmény kijuttatása július elseje előtt történt, a jó mezőgazdasági gyakorlat elveivel összhangban. Érzékeny kétszikű kultúra (cukorrépa, pillangós kultúrák, őszi káposztarepce, napraforgó és zöldségfélék) termesztése legalább 15 cm mély szántás után javasolt. Kalászosok, angolperje és olaszperje vetése szántás nélkül is lehetséges. A kultúrnövény esetleges kipusztulása esetén kukorica, tavaszi árpa, mák vagy pohánka vethető.

Szerves foszforsav-észterrel kezelt állományban csak a kezelést követő 7. nap elteltével végezhető a gyomirtás.

Kideka Power korai posztemergens kísérletek

A Kideka Powerrel Kaposváron a területet 2017.05.10-én kezeltük, amikor a kétszikű gyomok sziklevél-2 lomblevél, a kakaslábfű 1 leveles, a kukorica 3 leveles állapotban volt.

Nyolc nappal később, az első értékeléskor a kezeletlen kontrollban az egyszikűek közül kakaslábfű, a kétszikűek közül libatop, parlagfű, selyemmályva, lapulevelű keserűfű, árvakelésű napraforgó, az évelők közül apró szulák és mezei acat volt jelen. A kezelt állományban a magról kelő kétszikűek és a kakaslábfű ellen is kiváló, általában 99-100%-os, az apró szulák ellen közel 100%-os, a mezei acat ellen több mint 90%-os volt a hatékonyság.

A másik két értékelés során a hatás a magról kelő kétszikűek esetén nem csökkent, és csupán nagyon minimális kakaslábfűkelés volt látható. A kezeletlenben ekkor jelent meg a zöldmuhar, amelyet szintén 98%-ban kiirtott a kombináció. A nehezen kipusztítható selyemmályva ellen a mezotrion hatóanyagnak köszönhetően kiváló hatékonyság és tartamhatás volt megfigyelhető. Az évelő kétszikűek lassan kezdtek visszazöldülni, de a kukoricának már nem jelentettek gyomkonkurenciát.

Mind a négy hatóanyag levélen keresztül is dolgozik, így gyors, széles hatásspektrumú eredményt lehet elérni nemcsak a magról kelő egy- és kétszikűek, hanem az évelő kétszikűek ellen is. A későbbi értékelések alapján a terbutilazin és a mezotrion talajhatásának köszönhetően a gyomirtás eredménye nem csökkent.

 

 

Debrecenben a korai posztemergens kezelést 05.11-én hajtottuk végre, amikor a kétszikű gyomok szik-2 lombleveles, a kakaslábfű 1 leveles, a kukorica pedig 3 leveles állapotban volt. A kezeletlen területen az egyszikűek közül a kakaslábfű, a zöldmuhar, a kétszikűek közül az általános kukoricagyomok - libatop, parlagfű, árvakelésű napraforgó - mellett nagy borításban jelentek meg a keserűfűfélék.

Az első értékelést a kezelés után 6 nappal hajtottuk végre. A kombináció a magról kelő kétszikűek és a kakaslábfű, zöldmuhar ellen is kiváló, 98-100%-os hatékonyságot mutatott a gyors levélen keresztüli perzselő hatásnak köszönhetően.

A másik két értékelés során, 05.30-án és 06.20-án a hatékonyság a magról kelő kétszikűek esetén nem csökkent, és csupán nagyon minimális egyszikűkelést láttunk. A magról kelő kétszikűek közül a több gyomirtó hatóanyaggal szemben nagyon ellenálló vagy toleráns keserűfűfélék elleni hatékonyságot célszerű kiemelni. A terbutilazin és a bromoxinil kombinációja maradéktalanul elpusztítja őket, sem utánkelés, sem visszazöldülés nem tapasztalható. A mezotrion és a terbutilazin tartamhatása ezen a területen is jól tapasztalható, mind a magról kelő kétszikűek, mind az egyszikűek esetén.

 

 

Hivatalos gyomirtási vizsgálatok kukoricában

Egy növényvédő szerrel végzet kísérlet - legyen az gombaölő, rovarölő vagy gyomirtó szer - mindig akkor árul el a legtöbbet egy adott termékről termelőnek és gyártónak egyaránt, amikor a hatékonyságot a konkurens termékekkel együtt vizsgáljuk. Így volt ez 2018-ban Zalabéren, ahol a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Szervezete által megszervezett és a Zala Megyei Kormányhivatal által kijuttatott és értékelt kísérletben szerepelt a Kideka Power (Zeagran 340 SE 1,0 l/ha + Ikanos 40 OD 1,0 l/ha + Kideka 1,0 l/ha) és a Sulcogan 1,5 l/ha + Zeagran 340 SE 1,0 l/ha + Ikanos 40 OD 1,0 l/ha kombinációja. A kísérletben még további 11 konkurens termék vett részt, melyek a grafikonon referenciatermékként vannak feltüntetve. 

 

 

A kombinációk három időpontban kerültek kijuttatásra: egy parcellán preemergensen, egy parcellán korai posztemergensen, a többin pedig - köztük a Nufarm két parcelláján - posztemergensen permeteztek.

A területet főleg kétszikűek fertőzték, az egyszikűek közül a kakaslábfű volt értékelhető mennyiségben a parcellákban. A gyomborítottságnak megfelelően a kísérletet végző szakember négy gyomnövényre értékelte a kísérletet.

A Kideka Power csomag és a Sulcogan 1,5 l/ha + Zeagran 340 SE 1,0 l/ha + Ikanos 40 OD 1,0 l/ha kombinációja a preemergens és korai posztemergens kezelések esetén a legjobbak között végzett. A posztemergens kezelések közül pedig egyértelműen a legjobbnak bizonyult.

 

Ahogy eddig, úgy 2019-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Gaál Orsolya
Field Marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu 


 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?