Minden borulhat: búcsút inthetünk az antibiotikumos húsnak?

agrarszektor.hu
Növényi eredetű takarmányadalék kifejlesztésén dolgozik a magyar-kanadai Dr. Bata Zrt. A természetes polifenolokat tartalmazó kiegészítő segítségével a haszonállatok ellenállóbbak lesznek az intenzív állattartás során előforduló megbetegedésekkel szemben. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrzött, természetes anyagokkal érintkezett állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény, így a biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata immunrendszer támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik - írja közleményében a cég. A magyar-kanadai cég kutatási projektjében például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolokat önmagukban és más gyógynövényekkel együtt vizsgálnak. A polifenol-származékok többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a baromfi és sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is.

A 2021 végéig tartó projektben a Dr. Bata az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket, amely nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bír: a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására lesz mód. A takarmányon keresztül adagolt, immunrendszert támogató kiegészítő alkalmazása mellett lehetőség nyílik az intenzív állattartás újszerű megközelítésből való javítására, amellyel nagymértékben javulhat az állattartás gazdaságossága.

Az NKFI Alapból több mint 271 millió forintos támogatásban részesült projektben olyan polifenol tartalmú takarmányadalékot fejlesztenek ki, amely antioxidáns és antimikrobiális hatással rendelkezik, ezáltal képes az oxidatív stressz okozta negatív hatásokat kiküszöbölni és szelektíven gátolni bizonyos kórokozók elszaporodását, anélkül, hogy a normál mikroflóra növekedését gátolná. Korábbi, már megadott szabadalommal védett nyomelemvegyületekkel a patogén mikroba növekedés gátolható, a két vonal kombinálása pedig új, hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelent a probléma kezelésére.

A világon élelmezési célból elsődlegesen sertés, illetve szárnyas húsok iránt van kiemelkedő kereslet. Mindkét állatfaj takarmányozásában az energia- és fehérje szükségletet azonos takarmány-alapanyagokkal biztosítják, az eltérés a takarmánykiegészítők összetételében és koncentrációjában van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03