2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Növény

Minden kultúrára igaz: legalább 12 százalékos a hozamkiesés

Az USDA előrejelzésében a Bulgáriában a repce, árpa, búza, napraforgó és kukorica várható termése kísértetiesen úgy alakul, mint nálunk. A hozamokat és a terméscsökkenés mértékét egy az egyben értelmezni lehet Magyarországra is.
 
 

Az USDA infiormációi szerint márciustól április elejéig 50-90 százalékkal kevesebb csapadék érkezett a bolgár a földekre (hasonlóan a magyar helyzethez). Emiatt búzából az átlaghozamokat csak 4,5- 4,9 t/ha -ra teszik, az össztermést pedig 5-5,5 millió tonna körül várják. Tavaly csaknem 6 millió tonnás eredménnyel zárták az évet, vagyis 14-26 százalékos terméscsökkenést kell elkönyvelniük ebben az évben. Az őszi árpa hozama átlagosa 4- 4,3 tonna lehet hektáronként, így a betalarított mennyiség 460-500 ezer tonna lehet. Ez 13-23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben volt.


A kukorica vetésével május elejéig jól haladtak a  bolgárok. Mivel az esők is megérkeztek, pillanatnyilag ígéretesen indul a szezon, így a tavalyi rekordtól (3,5 millió tonna) elmaradó, de jónak számító, 3,1 millió tonnás össztermést sem tartanak kizártnak az elemzők. A tavalyi csúcstól ez 12 százalékkal maradna el.

A repce vetésekor és kelésekor uralkodó száraz időjárás Bulgáriában is lelohasztotta a termésvárakozásokat. A betakarítható terület nagysága 16 százalékkal kisebb, mint tavaly volt. A várható hozam 2,4-2,7 t/ha lehet, míg az össztermés 380-420 ezer tonna körül alakul az előrejelzések szerint. Ez 12-20 százalékos visszesést jelent tavalyhoz képest - nem a hozamcsökkenés, hanem az időjárási okokból szűkült termőterület miatt.

Napraforgót 676 ezer hektáron vetettek a bolgárok, a magas olajsavas változat nagy aránya mellett. A tavalyi gyatra értékesítési ár ellenére 13,5 százalékkal nőtt a kultúra termőterülete. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az 1,9 millió tonnát is átlépheti a bolgár össztermés. Ez kivételesen megegyezik a tavalyi eredménnyel, ha viszont a területcsökkenést is figyelembe vesszük, egy 13,5 százalékos hozamkiesést kell megállapítanunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu