2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Növény

Mindenki meglepődött, milyen jó lesz az idei búzatermés

Várakozáson és átlagon felüli gabonatermés várható az idén a Földművelésügyi Minisztérium szerint. A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként. A gabonaárak ugyanakkor nyomottak.
 
 

Az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított, emellett exportra, valamint vetőmagnak is jut elég búza – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Bár a magyar búza a világ egyik legjobb minőségű gabonája, a miniszter szerint világpiaci okok miatt a gabonaárak egyelőre nyomottak. A gazdák viszont el tudják raktározni a terményt, így kedvezőbb árakra számíthatnak az év hátralevő részében.

Az őszi árpa aratása előrehaladott állapotban van, a 269 ezer hektáros termőterület több mint háromnegyedéről már betakarították. A termésátlag 5,3 tonna hektáronként, de területenként nagy szórást mutat. A legmagasabb továbbra is Tolna megyében, ahol 6,8 tonna a hektáronkénti termésátlag.

Országosan várhatóan 1,3 millió tonna őszi árpa kerül a magtárakba. A repce vetésterülete 254 ezer hektár, amelynek 32 százalékát már betakarították. Az országos termésátlag hektáronként 3 tonna, a korábbiakhoz képest enyhén nőtt és a becslések alapján az idén mintegy 650 ezer tonna lesz a repcetermés. A magborsó vetésterülete 14 ezer 900 hektár, amelynek 33 százalékát már betakarították. A korábbi becsült átlaghoz képest nőtt az országos termésátlag, jelenleg hektáronként 2,7 tonna.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu