Mindenki meglepődött, milyen jó lesz az idei búzatermés

agrarszektor.hu
Várakozáson és átlagon felüli gabonatermés várható az idén a Földművelésügyi Minisztérium szerint. A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként. A gabonaárak ugyanakkor nyomottak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított, emellett exportra, valamint vetőmagnak is jut elég búza - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Bár a magyar búza a világ egyik legjobb minőségű gabonája, a miniszter szerint világpiaci okok miatt a gabonaárak egyelőre nyomottak. A gazdák viszont el tudják raktározni a terményt, így kedvezőbb árakra számíthatnak az év hátralevő részében.

Az őszi árpa aratása előrehaladott állapotban van, a 269 ezer hektáros termőterület több mint háromnegyedéről már betakarították. A termésátlag 5,3 tonna hektáronként, de területenként nagy szórást mutat. A legmagasabb továbbra is Tolna megyében, ahol 6,8 tonna a hektáronkénti termésátlag.

Országosan várhatóan 1,3 millió tonna őszi árpa kerül a magtárakba. A repce vetésterülete 254 ezer hektár, amelynek 32 százalékát már betakarították. Az országos termésátlag hektáronként 3 tonna, a korábbiakhoz képest enyhén nőtt és a becslések alapján az idén mintegy 650 ezer tonna lesz a repcetermés. A magborsó vetésterülete 14 ezer 900 hektár, amelynek 33 százalékát már betakarították. A korábbi becsült átlaghoz képest nőtt az országos termésátlag, jelenleg hektáronként 2,7 tonna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03