Mintafarmokat hoz létre Magyarország Afrikában: de miért éri ez meg hazánknak?

Mintafarmokat hoz létre Magyarország Afrikában: de miért éri ez meg hazánknak?

agrarszektor.hu
Nemcsak Magyarországnak, illetve a magyar cégeknek, de a partnerországoknak is megéri az, hogy hazánk mintafarmokat hoz létre több afrikai országban, valamint helyi képzéssel és ösztöndíjakkal segíti a diákokat. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint egy-egy farm tervezett éves költsége a helyi körülményektől függően 20-40 millió forint lesz, ugyanakkor több helyi fél is jelezte már, hogy nyitottak a partnerségre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint azokat a mintafarmokat, amelyeket több afrikai országban is létrehoz Magyarország, úgy kell elképzelni, mint kis méretű, mind­össze néhány hektáros parcellákat, ahol megmutathatja és kipróbálhatja magát a magyar mezőgazdaság - írja a Magyar Nemzet. Többek között búza, kukorica, rizs, paradicsom és uborka, fűszernövények, valamint talaj- és növényvédelmi mezőgazdasági innovációk szerepelnek a repertoárban. Ugyanakkor a parcellák gondozását a helyi munkaerő végzi, az adminisztrációs feladatokban a nagykövetségek segítségére számíthatnak, így a magyar szakemberek értő munkájára csak a rövid kiutazások során van szükség.

A Külügyminisztériummal együttműködésben idén négy olyan országot célzott meg Magyarország, ahol már egyébként is vannak működő projektek: Kenyát, Ghánát, Ugandát, valamint Etió­piát. Később tovább terjeszkednénk, majd kiértékelik az eredményeket, 2022-ben pedig javaslatot tesznek a kormány elé az eredményekről és további tervekről. Az Agrárminisztérium közlése szerint egy-egy farm tervezett éves költsége a helyi körülményektől függően 20-40 millió forint lesz. Hozzátették, hogy a helyi fél hozzájárulása sincs kizárva, többen már jelezték is, hogy nyitottak a partnerségre, pél­dául földbérlések kapcsán. A programban helyi képzéssel és ösztöndíjakkal is segítik az afrikai diákokat, hogy a megfelelő szaktudás is a rendelkezésükre álljon, és hogy mindenütt ismerősen csengjen Magyarország neve. Jellemző a program népszerűségére, hogy tavaly a háromszáz meghirdetett helyre több mint ezren jelentkeztek.

A mintafarmok létrehozása nemcsak Magyarországnak, de a partnerországoknak is jó. Afrikában nő ugyanis az egész világon a leggyorsabban a népesség, az ENSZ becslései szerint a jelenlegi 1,5 milliárdos lélekszám 2050-re megduplázódhat. A mintafarmok nemcsak az egyre növekvő embertömegnek az élelmezésében, az afrikai államok mezőgazdaságának fejlesztésében és a klímaváltozás elleni küzdelemben segítenek, hanem munkalehetőséget is teremtenek, természetesen Magyarország erejéhez mérten. A programból a magyar mezőgazdaság, és a magyar cégek is profitálhatnak. A népességrobbanás nemcsak fenyegetés, de lehetőség is, hiszen a máig kiaknázatlan afrikai piacért óriási a nemzetközi tülekedés. Mint a szaktárca is emlékeztet rá, a földrészen nagyon fontos a helyi jelenlét, a bizalom, a személyes kapcsolat, amit ugyancsak megalapozhatnak a mintafarmok. - Számos növény esetében látunk lehetőséget arra, hogy a magyar szaporítóanyagoknak keressünk piaci lehetőségeket vagy hogy a farmokon különféle rezisztenciákat teszteljünk - fogalmazta meg céljait az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02