Módosulhat a nitrátrendelet: ezek lehetnek a legfontosabb változások

Módosulhat a nitrátrendelet: ezek lehetnek a legfontosabb változások

agrarszektor.hu
A NAK fontosnak tartja a nitrátrendelet megváltoztatását, ezért kérte annak lehetőség szerinti mihamarabbi megváltoztatását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kamara a nitrátrendelet módosítását különös tekintettel az alábbi szabályzókra kérte: trágyakijuttatás tilalmi idejének felülvizsgálata nitrátérzékeny területeken; nitrátérzékeny területekre vonatkozó nitrogénhatóanyag-határérték felülvizsgálata; szervestrágya beltartalmi értékeinek aktualizálása - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kezdeményezés már korábban is megtörtént, azonban az események nem kellő gyorsasággal zajlanak, ezért a NAK ez év márciusában levélben kérte az Agrárminisztériumot, hogy mielőbb, azaz lehetőleg még ez évben saját hatáskörben tagállamként módosítsa a rendeletet, majd ezt követően jelentse az Európai Bizottságnak, vállalva az évek alatt a kutatási pénzek biztosítását, s a legrosszabb esetben a kötelezettségszegési eljárást.

A NAK nagyon fontosnak tartja hogy a gazdálkodók érdekében ezen folyamatok elsőbbséget élvezve valósuljanak meg, s a direkt kutatásokra forrásokat különítsenek el. Az elmúlt két évben - zömében a NAK kezdeményezésére - több alkalommal került sor megbeszélésre a jelenlegi eredmények tisztázására minisztériumok, kutatóintézetek részvételével. Továbbá két kamarai technikai módosítási szándékot a minisztérium jelzett az unió felé, amelyből a pentozánhatás kiterjesztését nem kifogásolta, Azonban az őszi kalászosok mellett az őszi repce fejtrágyázásának engedélyezéséhez már kutatási eredményeket kért, amik jelenleg nem állnak rendelkezésre. Mindeközben a NAK szándékának megfelelően és támogatásával 2019 őszén 6 üzemben elindultak a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos üzemi kísérletek. 2020 tavaszán a KITE segítségével további üzemeket vont be a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete. Időközben ismertté vált, hogy az eddigi kutatások egy része nem elégséges a rendelet célzott módosításához, valamint át kell tekinteni a statisztikai elemzéseket, jelentéseket. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02