Most a fagy segíthetne a gazdákon

MTI
Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhántás sem történt meg, ötezer hektárról pedig nem tudták betakarítani a kukoricát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a kamara 2014-es decemberi zárójelentése szerint a tervezett 155 ezer hektár helyett decemberig 116 250 hektárt műveltek meg, a terület 25 százalékán nem tudták elvégezni a gazdák az őszi talajforgatást és szántást. A talajmunkálatok folytatására a fagyos időszakban nyílik újra lehetőség.

Az elmúlt két és fél hétben Békés megye térségeiben 50-170 milliméter közötti csapadék hullott, a talajok mostanra szinte mindenhol száz százalékig telítődtek, nem lehet dolgozni rajtuk. Kritikus a helyzet Észak-Békésben, ahol nagy belvízfoltok alakultak ki a szántókon, a legelőkön, a gyümölcsösökben, a területek egy része megközelíthetetlen, így a károkat sem lehet pontosan felmérni. Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce egy része is víz alá került a kötöttebb észak-békési talajon.

A belvíz miatt 5242 hektáron, a megyei vetésterület négy százalékán a földeken maradt a kukorica. Gondot jelent, hogy döntően a kisebb területeken gazdálkodók nem tudták a termést betakarítani. Észak-Békésben a nagyobb gazdaságoknál is maradt talpon kukorica. A területekről a termést már csak jelentős minőségi romlás mellett lehet majd betakarítani, ha az idő engedi.
Kulcsár László elmondása szerint ugyanakkor a kukorica ágazat rekord évet zárt a 2014-es gazdasági évben Békés megyében, 125 808 hektár területről összesen 993 ezer 883 tonna jó minőségű termést takarítottak be, hektáronként átlagosan 7,9 tonnát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?