2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Növény

Most a fagy segíthetne a gazdákon

Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhántás sem történt meg, ötezer hektárról pedig nem tudták betakarítani a kukoricát.
 
 

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a kamara 2014-es decemberi zárójelentése szerint a tervezett 155 ezer hektár helyett decemberig 116 250 hektárt műveltek meg, a terület 25 százalékán nem tudták elvégezni a gazdák az őszi talajforgatást és szántást. A talajmunkálatok folytatására a fagyos időszakban nyílik újra lehetőség.

Az elmúlt két és fél hétben Békés megye térségeiben 50-170 milliméter közötti csapadék hullott, a talajok mostanra szinte mindenhol száz százalékig telítődtek, nem lehet dolgozni rajtuk. Kritikus a helyzet Észak-Békésben, ahol nagy belvízfoltok alakultak ki a szántókon, a legelőkön, a gyümölcsösökben, a területek egy része megközelíthetetlen, így a károkat sem lehet pontosan felmérni. Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce egy része is víz alá került a kötöttebb észak-békési talajon.

A belvíz miatt 5242 hektáron, a megyei vetésterület négy százalékán a földeken maradt a kukorica. Gondot jelent, hogy döntően a kisebb területeken gazdálkodók nem tudták a termést betakarítani. Észak-Békésben a nagyobb gazdaságoknál is maradt talpon kukorica. A területekről a termést már csak jelentős minőségi romlás mellett lehet majd betakarítani, ha az idő engedi.
Kulcsár László elmondása szerint ugyanakkor a kukorica ágazat rekord évet zárt a 2014-es gazdasági évben Békés megyében, 125 808 hektár területről összesen 993 ezer 883 tonna jó minőségű termést takarítottak be, hektáronként átlagosan 7,9 tonnát.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu