2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Növény

Most kell nagyon odafigyelni: egyre aktívabbak a szántóföldi növények kártevői

Az elmúlt napok időjárását a kettősség jellemezte. A nappali hőmérséklet, még a borús napokon is, rendre 10 Celsius fok fölé emelkedett, ugyanakkor éjszakánként többször is fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Csapadék most alig esett, viszont a szelek szárították a talaj felszínét. A növényeket nem zavarja időjárásban tapasztalható lehűlés, folyamatosan fejlődnek, ami elsősorban a gyümölcstermő növényeken látszik, de a szántóföldi növények növekedésén is észlelhető a tavaszodás. Az éjszakai hidegebb órák ellenére több kártevő és betegség is tartósan jelen van gazdanövényein, a károsítás folyamata nem állt le, legfeljebb lelassult kissé, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

Az őszi árpa már átlépett a szárba indulás kezdeti stádiumán, kitapinthatók az első szárcsomók. Az állományok fejlődése több hetes előnyben vannak az ilyenkor megszokotthoz képest, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kissé buja növekedés elősegíti az alsó, idősebb leveleken már az ősz folyamán megjelent levélfoltosságot okozó kórokozók és a gabonalisztharmat lassú, de folyamatos terjedését. A rozsdabetegségek közül a növényállományok fejlettsége és az éjszakai erős harmatképződés elsősorban a sárgarozsdának kedvez, amely nem a tipikus tünetekkel, de néhány tájegységen már jelen van. Érdemes lehet elővenni a kézi nagyítót és a mikroszkópot, a pontos fajmeghatározás érdekében.

A kalászos gabonák gyomviszonyait még elsősorban az áttelelt, T1-T2-es gyomnövények határozzák meg. Virágzik a tyúkhúr, a különböző veronikafajok és már kellőképpen megerősödött a ragadós galaj. Ahol eddig még elodázták a gyomirtást, ott itt van ennek az ideje. A napraforgó-árvakelés még nem jelent meg, de ha az időjárás tendenciája nem változik, a talajok felmelegedése ezt is lehetővé teszi majd.

Az őszi káposztarepce növekedése is töretlen, nem zavarja az éjszakai fagy, itt-ott megkezdődött a szárba indulás folyamata. A növényállományok többsége jó beállottságú, kevés a téli fagykárosodás, helyenként inkább bujának tekinthető. A repce korai kártevői közül a repce-szárormányos kisebb-nagyobb rajzásingadozásai ellenére folyamatosan jelen van: párosodnak, rakják petéiket, van, ahol már az első lárvakelés is megkezdődött, annak ellenére, hogy csak most indul be igazából a növények szárnövekedése.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu