Most már mobiltelefon riaszt, ha megbetegszik a növény

agrarszektor.hu
Mire a gazda észreveszi, hogy betegek a növényei, gyakran már túl késő: hernyók nyüzsögnek a leveleken vagy már vírusos a növény. Egy új robotrendszer, az úgynevezett Prospera célja, hogy megmentse ezeket a növényeket. A földekre telepített kamerák és érzékelők hálózata, azonnal észleli a kórokozók vagy kártevők első jeleit is és figyelmeztető jelzést küld a gazda okostelefonjára, amelyen az app részletes tájékoztatást nyújt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Így már nem kell, hogy a gazdának száz szeme legyen, hiszen a kamerák és érzékelők leveszik a válláról a terhet. A szenzorok több százezer adatot gyűjtenek a növények egészségi állapotáról, valamint a környezetükről. Ezek közé tartoznak a kártevők okozta problémák, a betegségek, a tápanyagellátás, az öntözés, és az időjárás adatai.

A kamera például észreveszi, hogy paradicsomvészt (burgonyavészt) okozó Phytophthora infestans fertőzés érte a növényt. A fertőzés kezdetekor a levelek hegye barnulni kezd, majd elhal. Ez az elhalás kiterjed az egész levélre, ami hirtelen (sárgulás nélkül), néhány nap alatt elszárad. A levelek lógnak, a fonákon penészbevonat látható.

A kamerák 24 órán át figyelemmel kísérik a növényeket, és ha valami baj van, akkor a fotókat és az érzékelő adatait egy felhő alapú internetes tárolórendszerbe küldik. A rendszer ezután elemzi az adatokat, létrehoz egy összefoglalót a telefon applikáción, és jelez a gazdának. Az app persze valós idejű adatokat is közöl a növényekről, akkor is, ha egészségesek.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?