2020. január 29. szerda Adél

Hírek - Növény

Most mérik fel, hogyan pusztított az extrém fagy a földeken

Megkezdődött a téli fagykárok felmérése a gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél. A mínusz húsz Celsius fok alatti hideg a gyümö9lcsösökben károsíthatta a termőrügyeket, és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott.
 
 

A csapadék egyelőre nem okoz a gyümölcsösökben nagyobb gondot – közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Néhány helyen állt meg a víz az ültetvényeken, ami nem kedvező a fák gyökérzetének, ám a helyzet nem kritikus.

A nagy hideg - a mínusz 20 Celsius fok alatti hőmérséklet - okozta károk felmérése most folyik a gyümölcsösökben. Elsősorban a csonthéjasokat érte jelentősebb fagykár, a nagy hideg miatt több helyen 10-50 százalék közötti termőrügy károsodást tapasztaltak. A 30-40 százalék alatti károsodás jó virágzás esetén még nem okoz termésveszteséget. Akkor van baj, ha a virágzás sem lesz tökéletes.

Az almatermésűeknél a hideg időjárás nagyon hátráltatta a metszést, emiatt valószínűleg nem lehet a fák metszését időben elvégezni - mondta a szakember. A nedvkeringés még nem indult meg a fákban, még mélynyugalmi állapotban vannak. A következő nyugalmi szakaszban (február elejétől a rügyfakadásig) viszont már érzékenyebbek a hidegre, vagyis a mínusz 12 Celsius fok alatti hőmérsékletre.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy az őszi vetéseket jó időben el tudták végezni a gazdák. Erre jött egy hó nélküli hideg, ami most teszteli az elvetett növények fagyérzékenységét. Még nem tudható, milyen nagyságú lesz a fagykár az extrém hideg időjárás miatt, a felmérés most kezdődött.

A vízborítás a vetéseken a talaj felmelegedésével csökken, a fagyott föld nem tudja elnyelni a vizet. Ahogyan azonban melegszik az idő, a víz várhatóan eltűnik a talaj felszínéről, mert általában nincs csapadéktöbblet. Így akár jó, de akár rossz termés is lehet, és ez főként a növények fagytűrő-képességétől függ - mondta a szakember.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu