2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Növény

Mostantól lecsapnak azokra, akik szabálytalanul vetnek

Fokozottan ellenőrzi mostantól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a termelők pneumatikus vetéskor használnak-e úgynevezett porelvezető adaptert (deflektort). Ennek alkalmazása ugyanis kötelező, hogy a csávázott vetőmagokról leváló, növényvédő szer tartalmú por ne terhelje a környezetet.
 
 

A csávázott vetőmagok kezelésekor és vetésekor leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelenthet az ember egészségére és a környezetre – áll a Nébih közleményében. A levegőbe kerülő por elsodródva terheli a nem kezelt területek életközösségeit, és hasznos szervezetek (például méhek, szimbionta gombák) pusztulását okozhatja. Ezzel szemben kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető, mivel a vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt közvetlenül a földfelszínre, a barázdába vezeti.

Fotó: permetezes.hu

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel 2010-ben. Az Európai Unió 2010/21/EU irányelvében előírta, hogy egyes neonikotinoid hatóanyagú csávázószerekkel kezelt magvak vetéséhez olyan berendezés használata szükséges, amely biztosítja a porkibocsátás minimalizálását.

2015. év végén hatályba lépett a növényvédelemi tevékenységről szóló 43/2010. ( IV. 23.) FVM rendelet módosítása, amely szerint a csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgépes vetésnél megfelelő csővezetékkel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni. A módosítás kapcsán az idei év tavaszától a hatóság fokozottabb ellenőrzéseket tervez a termelőknél.

A gazdálkodók az elmúlt évben különböző akciók keretén belül (akár ingyen is) hozzájuthattak a deflektorokhoz. Azoknak, akik nem használták ezt ki, érdemes figyelni a lehetőségeket az elkövetkező időszakban is – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu