2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

MVH figyelmeztetés: pénz csak a 90%-ban megvalósult beruházás után jár

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta a Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) keretében benyújtott beruházási támogatási kérelmeket. Az ügyfeleknek a jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 90%-val el kell számolniuk. Emellett a határidők figyelembevételére és betartására is figyelmeztet a hivatal, hosszabbításra nincs lehetőség.
 
 

A Nemzeti Diverzifikációs Program keretében az egykori cukorgyárak vonzáskörzetében, így Petőháza, Kaba, Szerencs és Szolnok térségében beruházást tervező természetes személyek, társas vállalkozások, egyházak, nonprofit szervezetek és önkormányzatok igényelhettek támogatást.


A beruházásokat az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból és nemzeti forrásból finanszírozza az MVH. Az ügyfeleknek a megvalósítási határidőig a támogatási határozattal jóváhagyott kiadások legalább 90%-át számlával kell igazolniuk. Amennyiben nem történik meg időben az elszámolás, akkor a már kifizetett támogatási összeget is - kamattal növelten - vissza kell fizetni - hangsúlyozza a hivatal.


A beruházás megvalósítása határidőhöz kötött és határidő hosszabbításra nem lesz lehetőség. Aki nem valósítja meg a beruházását határidőn belül, vagy nem a kellő időben nyújtja be a kifizetési kérelmét elesik a teljes támogatástól. Azok az ügyfelek, akik 2010. április-májusban kaptak támogatási határozatot, a beruházást várhatóan legkésőbb 2011. március 31-ig meg kell valósítaniuk. A befejezéshez - az engedélyköteles építési beruházásoknál - hozzátartozik a jogerős használatbavételi engedély megszerzése is. A 2010. december 1. után kézhez kapott határozatok esetében várhatóan legkésőbb 2011. december 31-ig kell befejezni a beruházást. A Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendeletnek a megvalósítási határidő hosszabbítására vonatkozó módosítása folyamatban van és várhatóan 2010. év végéig kihirdetik.


Az Unió előírja azt is, hogy ha a beruházás költsége meghaladja a 13 521 000 forintot, akkor magyarázó táblát, 135 210 000 forint felett pedig plakátot kell felállítaniuk a beruházás helyszínén. A magyarázó táblán és a plakáton is fel kell tüntetni a művelet leírását és hogy a beruházás az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában és a Magyar Köztársaság támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben