Nagy a baj a déli országrészben: itt a bizonyíték, súlyos a helyzet a földeken

Nagy a baj a déli országrészben: itt a bizonyíték, súlyos a helyzet a földeken

agrarszektor.hu
Augusztus utolsó 6-8 napja meglehetősen hűvös idővel telt és telik, melyhez sokfelé csapadék is párosult és párosul. A talaj fölső rétege az ország nagyobb részén kellően nedvessé vált, de a mélyebb rétegek nagy területen igen szárazak. A folytatásban kedden és szerdán még többfelé várható csapadék, ezt követően a hét végéig szárazra fordul az idő és lassan melegszik a levegő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten hétfőn hidegfront érkezett hazánk fölé, mely csapadékot is hozott, de nem egyenletesen: a Dunántúl nyugati részén, délen és északkeleten jellemzően 10-15 mm hullott, míg az ország középső sávjában alig esett - írja a met.hu. Ezúttal a hónapok óta száraz délkelet is jelentős csapadékot kapott. Szerdán száraz időnk volt, majd csütörtöktől egy légörvény határozza meg időjárásunkat, azóta sokfelé hullott jelentős csapadék. Az elmúlt 10 nap során nagy területen hullott 15-20 mm-t meghaladó csapadék, csak a Dunántúl északkeleti részén, valamint a Duna-Tisza közének északi részén esett kevesebb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege egyre nagyobb területen közelíti vagy éri el az átlagot, de délen még mindig nagy a hiány. Ennek megfelelően a talajok is egyre több nedvességet tartalmaznak, a felszín közeli réteg már nagy területen jó vízellátottságúnak mondható. Ezzel szemben a mélyebb réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl keleti és középső részén kritikusan száraz. A hőmérséklet szinte ősziesen alakult, bár hétfőn délkeleten még előfordultak 34-35 fokos csúcsértékek, majd országszerte jelentősen visszaesett, jellemzően 20 és 25 fokos délutáni értékek alakultak ki. Csütörtökön reggelre a derült, szélcsendes éjszaka után igen erősen lehűlt a levegő, a minimumok a Kiskunságon és Nógrádban 5 fok körül alakultak.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület az elmúlt hetek során. Júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés - növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. Békéscsaba térségében van teljesen elszáradt kukorica tábla alacsony növénymagassággal, kis csövekkel és még részben zöld is viszonylag szép csövekkel. Miskolc térségében ezzel szemben még zömében teljesen zöldek a táblák. Napraforgóból Békéscsabán van olyan tábla, mely még mindig nagyrészt zöld, szépen fejlett tányérokkal, de van igen gyenge állomány is. Az elmúlt napok csapadéka nagyon jól jött Békés megyében is, de a kukoricán és napraforgón ez már nem segített. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A lassan aktuálissá váló repcevetéshez is jól jött és jól jön a csapadék, ami megfelelő nedvességet biztosít a talajban a magágy előkészítéshez.

A folytatásban kedden és szerdán még sokfelé várható csapadék, majd a hét további részében szárazabb levegő érkezik fölénk, és eső már nem valószínű. A csapadék mennyisége összességében 2 és 5 mm között valószínű, északkeleten lehet több, délnyugaton, nyugaton még ettől is kevesebb. A talaj nedvességtartalma szerdáig még többfelé nőni fog, majd a hét közepétől szikkad, szárad a talaj. Kedden és szerdán nagy területen lesz erős a nyugati, északnyugati szél. Csütörtökön a Dunántúlon napközben még megerősödhet az északi szél, majd péntektől a hét végéig mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke szerdáig még 20 fok körül alakul, majd a hét második felében kissé melegszik az idő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?