2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Növény

Nagy István: az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a Föld erdeinek csökkenését

Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a Föld erdeinek csökkenését, amely már nem csak az érintett országokban, de globális szinten is egyre nagyobb károkat okoz az emberiségnek, mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. december 16-i ülésén.
 
 

Az ülésen a szakminiszterek egyetértettek abban, hogy csak az EU hatékony szerepvállalásával állítható meg az erdőterületek globális szintű csökkenése - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodásban is kiemelt szerep hárul az erdősítésre, mint a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközére. A 2020-ban bemutatásra kerülő új uniós Erdészeti Stratégia is kiemelten foglalkozik majd a harmadik országokban az erdőterület csökkenését kiváltó egyik legfontosabb tényezővel, a mezőgazdasági célú földhasználat terjedésével, amely mögött az élelmiszerek iránti növekvő igény áll. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a stratégia kidolgozása során előnyt élvez majd az erdőket, az erdőgazdálkodást érintő politikák közti koherencia biztosítása, enélkül ugyanis nem lehetséges az Európai Unión kívüli országokban zajló erdőirtások hatékony mérséklése, valamint az erdőterület növelése.


Nagy István kiemelte az ülésen, hogy Magyarország élen jár az erdősítésben. Hazánk az elmúlt 50 évben közel megduplázta az erdőterületeinek nagyságát, miközben a mezőgazdasági hozamok, a mezőgazdasági ágazat termelése is jelentős mértékben emelkedett, hangsúlyozta a miniszter. Saját példánkkal tudjuk igazolni, hogy az élelmiszer-termelés növelése, az élelmiszer-ellátás biztonságának javítása összefér az erdőterület folyamatos bővülésével. Nagy István azt is hozzátette, Magyarország kész hozzájárulni a közös erőfeszítésekhez a hazai tapasztalatok megosztásával.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu