2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Növény

Nagy változás jöhet a gabonatermelésben: ilyenek lehetnek a jövő szupernövényei

Jobb minőségű búza előállításának új módjáról számolt be egy ausztrál tudósok által vezetett nemzetközi tanulmány. Az Adelaide-i Egyetem és a brit John Innes Központ kutatócsoportja a Science Advances című folyóiratban szerdán publikált tanulmányában olyan genetikai tényezőt azonosított, amely javítja a búza terméshozamát és akár 25 százalékkal növelheti a fehérjetartalmát.
 
 

Scott Boden, a tanulmány vezető szerzője az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Borászati Karának kutatója szerint a felfedezés révén jobb minőségű búzafajtákat lehet kifejleszteni. A világszerte elfogyasztott fehérje majdnem 20 százaléka búzából származik, ha pedig sikerül magasabb fehérjetartalmú gabonaféléket kifejleszteni, az hozzájárulhat a táplálóbb élelmiszerek, például kenyér és reggeli gabonafélék előállításához - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Boden a sajtóközleményben. A kutatók először azonosítottak a reproduktív fejlődésért felelős gént előremutató genetikai szűrés segítségével.

Az általunk azonosított genetikai variáció 15-25 százalékkal növeli a szabadföldön termesztett növények fehérjetartalmát. Ezek a fajták extra kalászt, úgynevezett páros kalászt is termelnek  

- mondta Boden.

A fehérjetartalom növekedése nem megy a termésmennyiség rovására, így ez a felfedezés még nagyobb gazdasági előnyökkel járhat a nemesítők és a termelők számára. Az új búzafajták a kutatók szerint két-három éven belül a nemesítők rendelkezésére állnak majd, a gazdák pedig egy évtizeden belül tapasztalhatják majd az új fajták előnyeit.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!