Nagy változás jön az ökológiai gazdálkodásban: ezt minden magyarnak tudnia kell

Nagy változás jön az ökológiai gazdálkodásban: ezt minden magyarnak tudnia kell

agrarszektor.hu
A mai nappal az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság közös nyilatkozatot írt alá, amely hivatalosan is kinyilvánította szeptember 23-át az EU Ökológiai Gazdálkodás Napjának.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jan Plagge, az Ökogazdálkodási Mozgalmak Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) elnöke, szintén jelen volt az aláíráson, és nyilatkozott a kezdeményezésről: 

Az EU Ökológiai Gazdálkodási Napja ideális alkalom lesz arra, hogy nyomon kövessük az EU-átlagban célként kitűzött, 25%-os ökoterület-arány és a fenntarthatóbb élelmiszerellátó rendszerekre való áttérés megvalósulását, a fogyasztói kereslet alakulását, és az EU Ökogazdálkodási Cselekvési Terve teljesítményét. Az európai Ökogazdálkodási Mozgalmak képviseletében örömmel várjuk az együttműködést az érintett intézményekkel és érdekelt felekkel, valamint minden tagállammal és régióval, hogy minél sikeresebb legyen az EU Ökológiai Gazdálkodási Napja. Köszönetet mondok minden ökológiai gazdálkodónak, és egészséges, méltányos és gondoskodó Ökológiai Gazdálkodási Napot kívánok Mindenkinek!

A mozgalom elnöke kiemelte, hogy az új Ökológiai Gazdálkodási Nap az EU Ökogazdálkodási Cselekvési Terv része, amelynek megvalósulását a tagállamok a nemzeti színtű KAP Stratégiai Terveik által tudják előmozdítani. A Mozgalom képviseletében arra bíztatja a tagállamokat, hogy a lehető legjobban használják ki az új Közös Agrárpolitika kínálta lehetőségeket nemzeti ökológiai ágazatuk támogatására.

Itt az ideje megfelelő díjazásban részesíteni az ökológiai gazdálkodókat és az ökológiai gazdálkodásra áttérő konvencionális termelőket, a természet és a társadalom számára nyújtott előnyökért

 - mondta a szakember. Kiemelte továbbá, hogy az ökológiai és más agroökológiai gyakorlatokra épülő mezőgazdaság szakmai szaktanácsadási rendszereinek kialakítása és megerősítése központi jelentőségű - írja közleményében a az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet..

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?