Nagyon kellene a csapadék a földekre! A néhány órás eső már nem elég

agrarszektor.hu
Habár a még kint lévő kukorica betakarításához a száraz idő optimális, a fejlődésben lévő repcének és az őszi búza vetés előtti talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne minimum 20-30 milliméter csapadékra. Hiába ered majd el az eső egy-egy órára, a középtávú előrejelzések szerint október közepéig nem fog elegendő mennyiségű csapadék esni Magyarországon, ez pedig már komolyabb gondokat okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szombaton érkezett újabb hideg léghullám hatására vasárnap és hétfő reggelre visszatértek a gyenge fagyok, melyek múlt hét közepén már beköszöntek, bár inkább csak a fagyzugos területeken fordultak elő. Ezek jóval az átlagos időpontot megelőző értékek, ugyanis az első őszi fagyok október közepén szoktak bekövetkezni. A szombati hidegfront csapadékot alig hozott, az utóbbi napokban számottevő mennyiséget okozó csapadékhullám csak délnyugaton és északkeleten fordult elő. A szeptember havi csapadékösszeg a Dunántúlon jóval az átlag fölött, keleten jóval az alatt alakult, így a mélyebb talajrétegek nedvességtartalma főleg az ország keleti felén nagyon alacsony, és 150 milliméter körüli csapadékmennyiség hiány gyűlt már össze a felső 1 méteres talajrétegben - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A kikelt és jellemzően 4-6 leveles fenológiai fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon elegendő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, a múlt hét eleji eső északkeleten is sokat segített, de ahol nem esett, ott nagy területen hiányos a kelés, és vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt. Zajlik az őszi búza vetéséhez a talajelőkészítés, helyenként már a vetés is megkezdődött. A kukorica betakarítása a végéhez közelít, ennek a munkafolyamatnak pedig kedvező a száraz időjárás.

Az elkövetkező héten bár több gyenge front is átvonul Magyarország fölött, nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű. A heti összcsapadék jellemzően 5 milliméter alatt marad, és inkább csak a délnyugati országrészben lehet ettől kicsivel több. A mai napon egy gyenge hidegfront érkezik az országban sokfelé kisebb esővel, záporral, de a front nagyobb változást nem hoz majd. A leghidegebbnek a péntekre virradó éjszaka ígérkezik, akkor ismét előfordulhatnak helyenként gyenge fagyok is. A maximumok eleinte kissé az átlag alatt (13-19 fok), majd a hét vége felé már inkább a fölött (19-24 fok) alakulnak majd. Időnként megerősödő szél kedden és szerdán, valamint szombaton várható, a többi napon azonban legfeljebb csak napközben élénkül meg. A változó felhőzet mellett egyik napon több, a másikon kevesebb napsütés valószínű.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58