Nagyon rá lehet fizetni - Hamisítják a krumplit

agrarszektor.hu
Tilos és veszélyes apró méretű étkezési burgonyát vetőburgonyaként forgalmazni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ismeretlen minőségű vetőgumók számos növényi károsítót hordozhatnak és akár nyolcvan százalékos terméskiesést is okozhatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintegy kilenc tonna, vetőburgonyaként eladott étkezési burgonyát foglalt le tavaszi vetőburgonya-ellenőrzésein a Nébih. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon vetőburgonya csak növény-egészségügyi ellenőrzés és hatósági minősítés után, fémzároltan és növényútlevéllel ellátva hozható forgalomba. A termesztőknek pedig a szaporítóanyag-előállítást az illetékes megyei kormányhivataloknál kötelező előzetesen bejelenteniük.

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó, apró méretű burgonya vetőburgonyakénti forgalmazása nemcsak tilos, de veszélyes is, mivel ennek minősége nem ellenőrzött, és számos, szabad szemmel nem látható növényi károsítót hordozhat. A fémzár-címkével és növényútlevéllel nem rendelkező, illegálisan forgalomba hozott vetőgumó tételek használata akár 80 százalékos terméskiesést is okozhat. Ezért a minőségi magyar vetőburgonya védelme és az illegális áruk mennyiségének csökkentése érdekében a jövőben is fokozottan ellenőriznek - közölte a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?