2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Nagyon rá lehet fizetni - Hamisítják a krumplit

Tilos és veszélyes apró méretű étkezési burgonyát vetőburgonyaként forgalmazni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ismeretlen minőségű vetőgumók számos növényi károsítót hordozhatnak és akár nyolcvan százalékos terméskiesést is okozhatnak.
 
 

Mintegy kilenc tonna, vetőburgonyaként eladott étkezési burgonyát foglalt le tavaszi vetőburgonya-ellenőrzésein a Nébih. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon vetőburgonya csak növény-egészségügyi ellenőrzés és hatósági minősítés után, fémzároltan és növényútlevéllel ellátva hozható forgalomba. A termesztőknek pedig a szaporítóanyag-előállítást az illetékes megyei kormányhivataloknál kötelező előzetesen bejelenteniük.

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó, apró méretű burgonya vetőburgonyakénti forgalmazása nemcsak tilos, de veszélyes is, mivel ennek minősége nem ellenőrzött, és számos, szabad szemmel nem látható növényi károsítót hordozhat. A fémzár-címkével és növényútlevéllel nem rendelkező, illegálisan forgalomba hozott vetőgumó tételek használata akár 80 százalékos terméskiesést is okozhat. Ezért a minőségi magyar vetőburgonya védelme és az illegális áruk mennyiségének csökkentése érdekében a jövőben is fokozottan ellenőriznek – közölte a Nébih.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!