Nagyon sokan várják türelmetlenül, mit mondanak Lázárék

agrarszektor.hu
Arra törekszik a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hogy az idei egységes elektronikus támogatási kérelmek tavaszi benyújtása előtt megkapják a támogatási döntéseket azok, akik agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatási kérelmeket adtak be a Miniszterelnökség felügyelete alatt álló Vidékfejlesztési Programban. Több mint 18 ezer termelő vár pozitív elbírálásra, de összességében jelentős a túljelentkezés a 158,6 milliárd forintos keretre. Bizonytalanságot okoz, hogy az agk-s felhívást tavaly kiíró Miniszterelnökség a pályázat-beadási határidőt 2015. december 31-ig tolta ki, miközben az úgynevezett jogosultsági időszak idén január elsején megkezdődött, vagyis a gazdálkodóknak már tudniuk kellene, nyertek-e vagy sem.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Folyik a tavaly beadott akg-s kérelmek feldolgozása az MVH-nál - közölte az agrárszektor.hu-val a hivatal sajtóosztálya. Ennek részeként zajlik az adategyeztetés, illetve az adatátadás a társszervezetekkel. A kérelmeket az MVH dolgozza fel, míg a források felosztása a Miniszterelnökség feladata.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség tavaly írt ki pályázatot a Vidékfejlesztési Programban (VP) meghirdetett, újabb ötéves agrár-környezetgazdálkodási programra. A felhívásra az MVH adatai szerint 18 168 kérelem érkezett be, és az igénylők összesen 1 242 153,13 hektárra kértek támogatást.

A támogatási kérelmek lezárása az úgynevezett keresztellenőrzések befejeződése után harminc napon belül várható - közölte az agrárszektor.hu érdeklődésére a hivatal. Az MVH arra törekszik, hogy a gazdálkodók az egységes elektronikus támogatási kérelmek idei benyújtása előtt értesüljenek az ellenőrzések eredményéről és megkapják a támogatási döntést is. Tavaly a kérelem-beadási időszak április elsején kezdődött.

Az MVH tájékoztatása szerint a termelők támogatói okiratban értesülnek majd arról, mely területeikre kapnak támogatást. A támogatói okiratokat a Miniszterelnökség hagyja jóvá. Az első éves kifizetési kérelmeket az idei egységes kérelmekben a támogatói okirat kézhezvételétől függetlenül is be kell nyújtani a valóságnak megfelelően - fogalmozott az MVH.

A Miniszterelnökség az új akg-programot összesen 158,6 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg az 1300 milliárd forintos VP-ben 2015 őszén. A minisztérium már január elején bejelentette, hogy a programra beérkezett igények összességében meghaladják a támogatási keretet, de konkrétumokat egyelőre sem a tárca, sem az MVH nem közölt.

A minisztérium a tavalyi akg-pályázatot október 7-én jelentette meg november 7. és december 7. közötti eredeti beadási határidővel. Később azonban e határidőt december 31-ig meghosszabbította, mert a gazdálkodók jelentős részénél a szükséges területmérések elhúzódtak. Így viszont a beadási határidő és az úgynevezett jogosultsági időszak összecsúszott, mivel az ötéves új akg-program 2016. január elsején kezdődött meg. Ez pedig azt jelenti, hogy miközben a program a szabályozás szerint már beindult, a pályázók egyelőre nem tudják, részt vehetnek-e benne vagy sem. Ez ma még nem jelent különösebb problémát, de a tavaszi kérelem-beadásoknál, illetve vetéseknél már gondot okozhat.

Termelői vélemények szerint a pályáztatást és a felkészülést könnyíthette volna, ha a Miniszterelnökség az akg-s pályázatot már korábban - tavaly szeptemberben - kiírja. Csakhogy az Európai Bizottság nem sokkal azrelőtt, augusztusban bólintott rá az új magyar VP-re, így az elmúlt év szeptemberében egyetlen vidékfejlesztési pályázat sem jelenhetett meg.

A kormány egyébként tavaly összesen mintegy 710 milliárd forintnyi VP-s forrás meghirdetését írta elő 31 pályázattal a Miniszterelnökség számára, de az ütemterv túlfeszítettnek bizonyult, így a tárca ezt nem tudta tartani. Nem kizárt, hogy a minisztérium a jelentős csúszásért a pályázatok befogadásért és feldolgozásáért felelős MVH-t felkészületlenségét is okolja, és ez is közrejátszhatott abban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban éles kirohanásokat intézett a szervezet ellen, amely miatt nyilvános vitába keveredett az MVH-t irányító Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel is. Az MVH felkészülését viszont éppen az hátráltathatta, hogy a VP-ért felelős Miniszterelnökség nem dolgozta ki időben a pályázati felhívásokat, illetve a megjelenteket is többször módosította a beadási határidők tényleges megnyílása előtt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?