Nagyon sokba kerül a magyar gazdáknak az aszály: van, ahol már öntözik a búzát

agrarszektor.hu
A hónapok óta húzódó aszály nemcsak a termés mennyiségére, de a búza minőségére is komoly hatással van. Az Alföld több tábláján már öntöznek, ami a várható, 15 százalékos terméskieséssel együtt már komoly érvágás lehet a gazdálkodóknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyarországot gyakorlatilag tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat - írja közleményében a Concordia Közraktár Zrt. Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától - mutatott rá a tényekre Major Andrea, a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának vezetője. Elmondta: a gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje - sikér - beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti. Vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette: a bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások miatt partnereik aggódva tekintenek a nyári szezonra. Ilyenkor felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02