2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Növény

Nagyot fordul a világ szerdától: teljesen megváltoznak a mindennapok

Kedden veszi kezdetét a csillagászati tél, így szerdától már hosszabbak lesznek a nappalok. A friss előrejelzések szerint a hőmérsékleti értékek is igazodnak az évszakhoz, kemény fagyokkal telhetnek a következő reggelek.
 
 

Idén december 21-ére, keddre esik a téli napforduló - írja az Időkép. Ezen a napon jön el az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb mértékben hajlik el a Nap sugaraitól. A Nap a látszólagos évi járása során a téli napfordulóig az északi féltekén északról délre, majd ezt követően délről észak felé halad az égbolton. Így ez a dátum az év leghosszabb éjszakáját adja, kezdetét veszi a csillagászati tél, szerdán már pár másodperccel hosszabb lesz a nappal.

Helyi idő szerint a fővárosban 7:28-kor kel és 15:55-kor nyugszik a Nap, ennél azonban reggel sokkal korábban, este pedig tovább van világos. (Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.) Érdekesség, hogy a legrövidebb éjszaka dátuma nem esik egybe a legkésőbbi napkelte és a legkorábbi napnyugta dátumaiva, az év legkésőbbi napkeltéje december 31-én esedékes.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben