Nagyot lép most az OTP: így finanszírozzák a magyar óriáscéget

agrarszektor.hu
Több mint tízmilliárd forinttal kívánja az idén finanszírozni az OTP Bank a nádudvari KITE Zrt.-t, amelyben 46,86 százalékos kisebbségi tulajdonrésszel bír. A pénzintézet a hitelezést arra a stratégiai partnerségi megállapodásra alapozza, amelyet még 2013-ban kötött a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító KITE-vel. A vállalatnak az idén öt bank összesen mintegy 50 milliárd forint hitelkeretet nyújt ahhoz, hogy a cég finanszírozhassa integrált termelői partnereit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi alacsony szintről az idén több mint tízmilliárd forintra kívánja növelni az OTP Bank azt a hitelkeretet, amellyel a nádudvari KITE Zrt. tevékenységeit finanszírozza - közölték az agrárszektor.hu-val egy közelmúltbeli háttérbeszélgetésen a pénzintézet illetékesei. Az OTP a hitelezést arra a stratégiai partnerségi megállapodásra építi, amelyet még 2013-ban kötött az integrátorcéggel. A megállapodást azután hozták tető alá, hogy Guba Sándor, a KITE korábbi dél-dunántúli regionális igazgatója megvásárolta a nádudvari céget a Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. elől, majd a társaság elnöke lett. Később - tavaly februárban - az OTP 46,86 százalékos, közvetett kisebbségi tulajdonhányadot szerzett a KITE-ben.

A 2013-as bejelentés szerint a stratégiai együttműködéssel lehetővé válik, hogy olyan kiemelt mezőgazdasági fejlesztési projektek valósuljanak meg, amelyek a KITE Zrt. és az általa integrált gazdálkodók számára egyaránt fontosak lehetnek. A megállapodás stabil pénzügyi hátteret biztosíthat ahhoz is, hogy a vállalat termelői partnerei javítsák versenyképességüket, növeljék beruházásaikat, illetve innovatív technológiákat alkalmazzanak - tartalmazza a 2013-as közlemény.

A megnövelt idei hitelkerettel az OTP közvetlenül a KITE működését kívánja segíteni, így járulva hozzá a KITE integrátori tevékenységének finanszírozásához. Emellett az OTP csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. a nádudvari cég gépkereskedelmi finanszírozásában vállal szerepet.

A KITE tájékoztatása szerint a vállalat finanszírozásában az idén az OTP Bank mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank vesz részt. A céget korábban a CIB Bank és a Budapest Bank is hitelezte, de e pénzintézeti kapcsolatok 2014 végével megszűntek. A nádudvari vállalat termelői partnerei finanszírozásához összesen mintegy 50 milliárd forintos éves hitelkeretet használhat fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03