Nálunk is megjelenhet ez a tetű, de nem félünk

agrarszektor.hu
Magyarországon is megjelenhet az az új kártevő, amely a közelmúltban bukkant fel először Európában - közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Spanyolországban azonosított sárga cukornád-levéltetű nálunk elsősorban a gabonaféléken okozhat károkat, de a Nébih szerint nem jelenthet nagy veszélyt. További jó hír, hogy a más levéltetűfajoknál engedélyezett rovarölő szerek az új kártevő ellen is bevethetők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megtelepedhet Magyarországon is a sárga cukornád-levéltetű, amely a közelmúltban jelent meg először Európában. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új kártevőt elsőként spanyol kutatók azonosították, és a feltételezések szerint Észak-Afrikából jutott át az európai kontinensre.

A kártevő a cukornádon számít gyakori fajnak, Európában pedig évelő vagy egyéves fűféléken telepedhet meg - közölte a Nébih. Így tápnövényei közé tartozhat a kukorica, az árpa, a búza, a cirok, a köles, a rizs és a zab is, de a hivatal szerint nem valószínű, hogy Európában jelentős károkat okoz. Spanyol szakértők viszont lehetséges előfordulást felrajzoló térkép elkészítését sürgetik, hogy a kártevő elterjedését meg lehessen előzni.

Magyarországon szintén arra lehet számítani, hogy a kártevő évelő vagy egyéves fűféléken telepszik meg. A Nébih a nálunk termesztett kalászos gabonaféléken sem valószínűsít jelentős károkat, de ha az új kártevő ellen védekezni kellene, a más levéltetű-fajok ellen engedélyezett rovarölő szerek bevethetők lennének.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03