Napraforgó Káptalanfán: Fillérekből is nagy termés (videó)

Agrárszektor
Kis ráfordítással is 3-4 tonnás terméseket produkál Bakos Ferenc családi gazdálkodó. Pedig nem jók a helyi adottságok: a szétaprózott, kavicsos táblák talaja mindössze 12-14 aranykoronás réti öntéstalaj. Bakos Ferenc szerint a gyomirtás a siker kulcsa. Káptalanfán (Veszprém megye) a betakarítás utolsó napját kaptuk el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy 20 éves John Deere 2066-os kombájn fordul rá a következő fogásra, amikor a 12 hektáros táblához érünk. Hamarosan mellésorol egy fiatalos, 10 éves Johnny, hogy átvegye tőle a naraforgótermést. Akkor döbbenünk meg igazán, amikor a sor végén egy 14 éves fiú ugrik ki a 250 lóerős traktorból.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


"A fiam, Péter. Már 13 éves kora óta vezeti a traktort" - mutatja be büszkén Bakos Ferenc az ifjú gépkezelőt. "Imádja, de én nem szeretném, ha traktoros lenne. Jó tanuló, legyen inkább gépész. A szerelés viszont nem tetszik neki annyira. Pedig jobb pénzt keresne vele, mint a  traktorban ülve egész nap" - vélekedik az apa. A 80 hektáros családi gazdaságban nagyobb szükség van gépszerelőre, mint gépkezelőre, vezetni ugyanis mindenki tud, de ha leáll a gép, az nagy baj.

Ma már traktrot is úgy kell vásárolni, hogy előbb egy jó szervizest keresünk a környékben. Ha ez megvan, akkor ehhez választjuk a márkát.

Így is csak akkor jön ki a szerelő, ha előbb egy éves szerződést kötünk vele" - tudjuk meg.

A traktort a 14 éves Bakos Péter vezeti

Az április második felében elvetett tábla egyébként szép, tiszta. A kavicsos öntéstalajon a földmunka időzítése a legnehezebb feladat. Idén sietni kell a lazítással a napraforgó után, mert hamarosan vetőágyat készítenek a hibridbúzának. Ebbe a földbe?! - hüledezek. De mint kiderül, a fajtaárpa is csaknem 7 tonnás lett idén. A most aratott napraforgót pedig 3 tonnásra várják, de egy másik táblában a 4 tonnát súrolta az átlaghozam. Ez tökéletes eredmény a 12-14 aranykoronás földeken.

"Sokat küzdünk pedig a vadakkal, minden értékes kultúrát körbe kell vennünk villanypásztorral. Idén egészen jól megúsztuk a vadkárt, és gombás betegségek sem voltak. Igaz, én nem is permeteztem ellenük. Még csillagbimbós állapotban sem. Deszikkálásra sem kellett idén költeni, 5,2-7,2 százalékos víztartalom volt a szemekben. Így legalább a hidastraktrot sem kellett kihívi" - mesél a termelő.

Bakos Ferenc: Nem költöttünk rá sokat

A 80 hektáros gazdaságban nincs meg minden gép a műveléshez, másképp oldják meg a gazdálkodást. Bakos Ferenc unokatestvérével, Bakos Gézával és egy harmadik jó szomszéddal együtt végzi a szükséges feladatokat, így összesen 200 hektárt művelnek közösen. Kinek vetőgépe van, kinek kombájnja, kinek lazítója - összeadják, ami van, és a feladatok sem ütköznek. Tárolójuk nincs, a közelben van egy bérszárító-tároló, amelyik a kukorica beérkezéséig hajlandó raktározni a szotyit, a tengeri pedig márciusig kaphat benne helyet. Sokszor kombájntisztán, azonnal értékesítenek, mivel az utóbbi években nem sokat változtak az árak a tárolás során. Idén 83 ezer forintos átvételi ajánlatokról hallottak a napraforgóra, ami nagyon kevés, de űgy tűnik, a költségek is minimálisak ebben a - szántóföldi termeléshez mérten - kisgazdaságban. Érdekes módon a környékben egyetlen üzem sincs 200 hektár felett. Csupa egymást segítő családi gazda dolgozik itt - ez nagy szó Magyarországon.

Jellemzően kis ráfordítási költséggel dolgoznak. A napraforgó például alaptrágyaként csak 1 mázsa 8-24-24 összetételű a NPK-t kapott, a korai kultivátorozáskor pedig 150 kiló pétisót, ami szokatlan időzítés lehet, de úgy tűnik, ezen a tavasszal levegőtlen talajon így hasznosul a legjobban ez a tápanyag. Vegyszeres kezelésben pedig csak a gyomok ellen részesült a tábla. A Clearfield Plus technológiájú Neostar szép tiszta. Bakos Ferenc a búza őszi gyomirtását is természetesnek tartja. Utóbbi egy hibrid lesz. A családi gazda szemmel láthatóan két szempontot tart különösen fontosnak a gazdálkodásban: a minőségi vetőmagot és a gyommentes táblát.

A végeredmény 3 tonnás hozam minimális ráfordítással. Itt meggyőzödhet róla Ön is:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02