2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Ne halogassuk tovább a mezőgazdasági munkák elvégzését

A hétvégén hazánk fölött átvonult hullámzó frontrendszer hidegfrontja országszerte lehűtötte a levegőt, ugyanakkor megszüntette a ködös, párás időt, ami tartósabban egyelőre nem is tér vissza. A hét közepén és várhatóan a hét végén is egy-egy fölöttünk áthaladó ciklon hatására csapadékos időre van kilátás, többfelé pedig hó is eshet. A talaj nagy nedvességtartalma miatt, délnyugaton és az északi középhegységben fokozott figyelmet kell fordítani a belvíz megelőzésére. A növényvédelmi munkákra a keddi és a pénteki nap lesz a legalkalmasabb.
 
 

A hétvégén országszerte 2 és 20 milliméter közötti csapadék hullott, sokfelé 10 milliméter fölötti összeggel, csak északon, északnyugaton illetve Baranyában esett kevesebb. Ebből adódóan a talaj felső 50 centiméteres rétege többnyire nedves, sáros. Az Alföld nagy részén azonban csak a felső talajrétegre jellemző a nagy nedvességtartalom, itt bőven van még hova leszivárognia a további csapadéknak.

Főként délnyugaton és az északi középhegységben telített a talaj, ezeken a területeken a mélyműveléses munkák során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására.

Ezt megelőzhetjük azonban a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), valamint a fölösleges csapadékot elvezető vápák, illetve csatornák tisztán tartásával - írja a met.hu.

Az eddigi enyhe, nedves időjárás következtében az őszi vetések jellemzően jól fejlettek. A talaj felszín közeli részének hőmérséklete egyelőre 7 fok körül alakul, a hét közepére azonban jelentősen visszaesik, 1-4 fok közötti értékekre.

A hét első napjaiban még napos, legfeljebb fátyolfelhős, száraz időben lehet dolgozni a földeken. Szerdán már megvastagszik a felhőzet, és északnyugat felől napközben a Dunántúlon, majd este a keleti országrészben is elered az eső. Ez a csapadék eleinte északon, majd csütörtökön a Dunántúl nagy területein, később pedig a középső országrészben is havazásba megy át. A Tiszántúlon azonban főként eső valószínű. Csütörtökön napközben északnyugat felől szűnik meg a csapadék. Összességében a hét közepén 10 és 25 milliméter közötti összegekre lehet számítani, és elsősorban az északi országrészben néhány centis összefüggő hótakaró is kialakulhat.

Pénteken átmenetileg felszakadozik a felhőzet, nyugaton hosszabb, keleten rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A jelenlegi számítások szerint szombaton újabb ciklon éri el hazánkat, ami a hétvégén ismét borult, csapadékos időt okoz újabb 10-20 milliméternyi csapadékkal, aminek már nagyobb része hó formájában várható.

A növényvédelmi permetezésekre főként a kedd délután és a pénteki nap lesz alkalmas, ekkor mindenütt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet jelentősen visszaesik a múlt heti értékekhez képest. Keddtől fagyosak lesznek a hajnalok, a héten többször is mínusz 5 fokig vagy ez alá csökken a hőmérséklet. Kedden napközben még 3-8 fokig melegszik a levegő, de napról-napra hűl az idő, és a hétvégén már a kora délutáni órákban is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu