Négymilliárd forint a fiatal gazdáknak

agrarszektor.hu
Négymilliárd forintra pályázhatnak vállalkozásuk elindításához július 16-a és augusztus 16-a között a fiatal gazdák. A támogatás egyik fő célja a vidék népességmegtartó erejének növelése. Július 16-tól egy hónapig pályázhatnak a Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez támogatást kérők is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Négymilliárd forintra pályázhatnak a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságuk elindításához július 16 és augusztus 16 között. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák indulhatnak a pályázaton, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. A fiatal gazdák mellett augusztus 15-éig azok a pályázók is beadhatják kérelmeiket az MVH-hoz, akik Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez kérnének támogatást. Az új pályázaton a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből.

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást, ezért a Nemzeti Vidékstratégia céljainak megfelelő kritériumrendszert állított fel a pályázóknak. A pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők és a kertészek, hiszen ezek a kézimunka-igényes ágazatok növelik a foglalkoztatást, és segítik a növénytermesztés és az állattartás felborult arányának helyreállítását. Szintén előnyt élveznek majd azok a pályázók, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot igényelhet. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) lehet beadni. Többletpontot kap az az ifjú gazda is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él.

A támogatás célja, hogy hozzájáruljon az ifjú agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez. A Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Tervben olyan jogszabályi környezetet és támogatási rendszert igyekszik kialakítani, amely a fiataloknak a legjobb feltételeket biztosítja a gazdálkodáshoz.

A fiatal gazdák mellett augusztus 15-éig azok a pályázók is beadhatják kérelmeiket az MVH-hoz, akik Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez kérnének támogatást. Az új pályázaton a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből. A pályázat benyújtásának feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött Szakmai Bizottság ajánlása.

A Natura 2000 területeket, melyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei, a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelmében jelölték ki. Ezeken a területeken össze kell hangolni a gazdálkodást a természetvédelmi célkitűzésekkel. A fenntartási terv a Natura 2000 területen élő állat- és növényfajok védelmével és a terület céljaival összhangban fogalmaz meg ajánlásokat, és segíti a gazdálkodókat, hogy megismerjék a terület természeti értékeit, a gazdálkodási és területhasználati irányelveket.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?