Nem a koronavírus, hanem az aszály a műtrágyázás nagy ellensége

Nem a koronavírus, hanem az aszály a műtrágyázás nagy ellensége

agrarszektor.hu
Jelentősen nehezítette a tavaszi műtrágyázási munkálatokat a hosszantartó idei aszály. A koronavírus-járvány nem okozott ellátási gondokat, de a beszerzett műtrágyák hatékony kijuttatása a termelők számára körülményessé vált a szárazság miatt. A közeljövőben a nitrogén-, a foszfor- és a káliumalapú műtrágyák árai egyaránt elérhetik mélypontjukat, a későbbi árváltozások és szállítások pedig a földgázárak mellett a forintárfolyam alakulásától, illetve a Duna hajózhatóságától is függenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendelkezésre állt a megfelelő mennyiségű műtrágya a termelők számára a tavaszi munkálatokhoz, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések nem okoztak Magyarországon ellátási gondokat - mondta az agrarszektor.hu-nak Balogh Viktor, a nádudvari KITE Zrt. marketingigazgatója. A járvány felfutása a műtrágya-beszerzési szezon végére esett, ezért március elejére a gazdálkodók többsége már megvásárolta a szükséges műtrágyamennyiségeket.

A járványhelyzet következtében néhány napos bizonytalanság tapasztalható volt a hazai piacon, de ez csak kisebb mértékű pluszigényt gerjesztett a műtrágyák iránt. Ez azt is jelentette, hogy a gazdálkodók nem kezdtek indokolatlan készletezésekbe. E szempontból a műtrágyák szavatossági ideje is korlátozó tényezőnek számított, mert a termelőknek jelentős többletköltségekkel kellett volna szembesülniük, ha a betárolt nagyobb mennyiségeket később esetleg nem tudták volna felhasználni.

Ha egyes termékeknél kisebb logisztikai problémák adódtak, a KITE Zrt. értékmegtartásos termékcserét vagy szállítási átütemezést ajánlott a gazdálkodóknak - tette hozzá Balogh Viktor. A cég a forgalmazott műtrágyákat a környező országok jelentős gyártóitól szerzi be, és a biztonságos hazai műtrágya-ellátáshoz az is hozzájárult, hogy az importot nem akadályozták érdemi szállítási és egyéb korlátozások. A KITE továbbra is a hazai agrárintegrátori piac vezető vállalatának számít, és műtrágya-üzletága körülbelül 10 százalékos részarányt képvisel éves árbevételében.

A stabil piaci körülmények között az elmúlt hónapokban műtrágyázási szempontból nem a járványügyi helyzet, hanem a hosszantartó aszály okozott nagyobb problémákat. Az őszi vetésű repce és kalászos növények a tavasz elején fejlettek volna, de a KITE talajvizsgálati eredményei szerint a termőtalajok tápanyagtartalma nem bizonyult optimálisnak. Ezért a cég a várható termés függvényében hektáronként 80-100 kilogramm nitrogén-hatóanyag kijuttatását, illetve a hiányzó kén pótlását javasolta a termelőknek. A felhasználást azonban a szárazság jelentősen nehezítette, így később a kultúrák állapotjavításához növénykondicionálókra és a lombtrágyákra is szükség lehetett.

A tavaszi kapásnövényeknél már a vetés is az aszályos időszakra esett, ezért a talajművelésnél lényeges szempont lehetett, hogy a termelők elkerüljék a talajok kiszáradását fokozó felesleges munkálatokat. A növények tápanyag-ellátásánál megfelelően működhetett a startertrágyázás, majd pedig a növények igényeihez igazított, hektáronként 50-80 kilogramm nitrogén-hatóanyagú fejtrágyázás, amelyet a talajkultivátorozással egy menetben is kijuttathattak a gazdák. A növények állapotát a gyökérkondicionálók és a lombtrágyák is javíthatták, ahol pedig lehetőség volt rá, az öntözés is szerepet játszhatott az aszályos periódus átvészelésében - állapította meg a marketingigazgató.

A koronavírus-járvány hatására kezdetben megugrottak az importált műtrágyák kamionos fuvarárai, de azóta jelentősen változott helyzet - mondta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. Mivel több más iparágakban is leállt a termelés, az elmúlt időszakban fuvarkapacitások szabadultak fel, és ez mára a műtrágyáknál a fuvardíjak 5-10 százalékos csökkenéséhez vezetett.

Balássy Ákos szerint most műtrágyákból az európai piacon túlkínálat tapasztalható, amelyet az is fokozhat, hogy a gazdálkodók egy része - rövid távú gondolkozásként - a későbbiekben várhatóan kevesebb tápanyagot pótol vissza a talajba, ha a szárazság miatt az idén kisebb termése lesz. Bár a gyártók a júniustól kezdődő új szezon induló árait hivatalosan még nem publikálták, további alacsony, illetve csökkenő árszint prognosztizálható. A foszfor- és a káliumlapú műtrágyák árai már elérhették a mélypontot, de a legnagyobb mennyiségben felhasznált nitrogén-műtrágyáknál a nyáron további áresés sem kizárt.

A nitrogén-műtrágyák áralakulását alapvetően a földgázárak határozzák meg, de az importált tételeknél - így a foszfor- és káliumtartalmú termékeknél is - érdemi szerepe lehet a forint/euró árfolyam változásának is. A forint az utóbbi időszakban jelentősen gyengült, így az importnál árnövelő tényezővé vált, és részben kompenzálja az alacsony földgázárak árcsökkentő hatását. Emellett egyes műtrágyáknál kínálati és szállítási szempontból fontos tényező lehet az is, hogy a következő időszakban miként lesz hajózható a Duna.

Figyelembe véve az előállításnál felmerülő költségelemeket, a mára kialakult műtrágyapiaci árak a gyártási önköltséghez közelítenek - nyilatkozta Suba Péter, a horvátországi kutinai Petrokemija d.d. kereskedelmi vezérigazgatója. Ezért szerinte további árcsökkenés nem valószínűsíthető, hacsak a földgázárak nem esnek tovább, amelyre azonban az eddigi komoly árvisszarendeződés után már kicsi az esély. Így ma arra lehet számítani, hogy a piacon kialakult műtrágyaárak elérték alsó határukat, a későbbi árváltozásokat pedig az határozhatja meg, milyen kereslet-kínálat jellemzi majd a közép-európai régiót.

A további idei műtrágyapiaci helyzetet befolyásolhatja, hogy iparági hírek szerint a nyári időszakban átmenetileg több jelentős régiós feldolgozó is szüneteltetheti működését tervezett karbantartási munkálatok miatt. Egyhavi beütemezett leállás a nagy gyárakban egyenként hozzávetőlegesen százezer tonnás termeléskieséssel járhat, így emiatt a közép-kelet-európai térségben időszakosan szűkülhet a műtrágyakínálat.

E termeléscsökkenés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a műtrágyapiac a második félévtől fokozatosan keresletivé válhat, és ez ismét felfelé húzhatja az árakat. Az áremelkedési trendet erősítheti, hogy a termelői vásárlások az év vége felé hagyományosan növekednek, és a műtrágyáknál spekulációs és pánikkészletezések nem következtek be. Emiatt egyes várakozások szerint a negyedik negyedévtől a jelenlegi piaci árakhoz képest érzékelhető mértékű műtrágyadrágulás is beindulhat - húzta alá Suba Péter.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13