Nem árt odafigyelni - Emberre is veszélyes lehet ez a fertőzés

agrarszektor.hu
Egyre több gombás fertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti fákon, amely esetenként komoly aggodalomra adhat okot. Az elsősorban csonthéjas gyümölcsfákon kialakuló, tömegesen elterjedő úgynevezett hasadtlemezű gomba fertőzés ugyanis egyike azoknak a fertőzéseknek, amely az emberre is komoly veszélyt jelenthet. A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal kerülhet be a szervezetbe, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint általában emberi mulasztás áll a fák gombás megbetegedésének hátterében és a hangsúly a megelőzésen van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a - többnyire emberi mulasztás következtében kialakult - gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell, különben jelentős anyagi károk és akár az emberi egészségre súlyosan veszélyes állapotok is kialakulhatnak - áll az MKSZN közleményében. 

A számtalan kórokozó közül a hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) a legveszélyesebb, ugyanis spóráinak belégzése a legyengült emberi szervezetben a tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja. Külföldön már szövetmintából és DNS azonosítással számos esetet dokumentáltak. Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója szerint az engedélyezési előírásoknak megfelelően, a gyümölcsös telepítése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos.

"Nem tanácsos külföldi szaporítóanyagot behozni az országba, mert ez többek között új, ismeretlen kórokozók, kártevők behurcolásával járhat. A gombás megbetegedéssel fertőzött fák jelenléte így is aggasztó, megfigyeléseink szerint a jelenség már a fővárosban is egyre nagyobb méreteket ölt. Beteg, pusztuló vagy elpusztult fák sorát találtuk nemrégiben tereken, parkokban, fasorokban. Az óbudai Jégtörő úton például közel 100 fiatal berkenyefa többsége pusztult el a telepítést követő években." - monda el Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója.

A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók. A megelőzéssel azonban jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat a gazdák. A motoros fűkaszák által okozott, fertőzésekre különösen érzékeny sérülések ellen például könnyű védekezni egy, a fa törzsére helyezett műanyag védőhengerrel. A megfelelő szaporítóanyag szintén hangsúlyos a megelőzésben, ezért lényeges, hogy a csemeték beszerzése szigorúan csak az ellenőrzött faiskolákban történjen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?