2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Növény

Nem árt résen lenni: a következő napok időjárása csak olaj a tűzre

A hétvége csapadékos időjárása valamint a hétfői záporok, zivatarok országszerte megöntözik a talajokat, és kedvező feltételeket teremtenek a repce vetéséhez, valamint az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez. Az előttünk álló héten többnyire száraz, mérsékelten meleg, szélcsendes időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal és a szürettel. A következő napok időjárása ugyanakkor kedvezni fog a kórokozók fejlődésének és a károsítók elszaporodásának.
 
 

A múlt hét második felében pénteken a Dunántúl nyugati részére érkezett eső, majd szombaton a csapadék keletebbre is átterjedt, és vasárnap kora estéről ismét jelentős mennyiséget adó záporok, zivatarok érkeztek - írja a met.hu. Hétfő hajnalig összességében többnyire 5 és 35 mm közötti mennyiség öntözte a talajokat, ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett. A talaj felszín közeli része az ország nyugati kétharmadán - Baranya megye kivételével - telítődött nedvességgel, és a középső talajréteg nedvességviszonyai is jelentősen javultak. A Tiszántúlon azonban egyelőre rendkívül száraz a talaj, a felső 1 méteres réteg telítéshez képesti vízhiánya is itt a legjelentősebb, nagy területen 150 mm fölötti.

A napraforgó és a kukorica az érés fenológiai fázisában járnak, az Alföldön már megkezdődött a betakarításuk. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek. Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők. A csapadékos időjárás kedvező feltételeket teremtett a repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez, ugyanakkor a kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom is rendelkezésre áll.

Az előttünk álló napokban szárazabbra fordul időjárásunk. Hétfőn este elhagyta az ország térségét a csapadékos időt okozó frontrendszer, mögötte pedig hűvösebb, de szárazabb léghullámok érkeznek. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, és jelentősebb szél sem zavarja a mezőgazdasági munkákat. A jelenlegi számítások szerint keddtől a hét végéig nem várható számottevő csapadék, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A legmelegebb órákban 50% alá esik a levegő páratartalma, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá, a hét első felében ködössé válik a levegő, így a talajok száradása is lassabbá válik, mint nyáron. Hajnalonként jellemzően 8 és 13 fok közé csökken a levegő hőmérséklete, napközben pedig 25 fok körül alakulnak a maximumok, továbbra is keleten lehet ennél melegebb. Nagy napi hőingás, és erős hajnali harmat-képződés várható. Az előttünk álló hét időjárása is kedvezni fog a kórokozók, különböző növényi károsítók elszaporodásának.  

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu