Nem fejlődnek a növények? - Így bukhatunk a tápoldatokkal

agrarszektor.hu
Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mivel laboratóriumi vizsgálatai megállapították, hogy a tápoldatok magnézium tartalma 2% helyett csupán 0,5%. A NÉBIH szerint a gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Novemberben a Békés megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az OBI Hungary Retail Kft.-nél vizsgálta a forgalmazott termésnövelő anyagokat - áll a NÉBIH közleményében. A vizsgálat célja elsősorban a minőségi paraméterek, a gyártó által garantált tápelem tartalom, valamint a termékek jelölési, címkézési megfelelőségének ellenőrzése volt.

A 30 megvizsgált terméknél a jelölést, a címkézést megfelelőnek találták, a további vizsgálat céljából megmintázott 12 tételből azonban 2-nél minőségi problémát talált a NÉBIH laboratóriuma. A Garri Tápoldat Orchidea félékhez (0,5 literes kiszerelésű), valamint a Garri tápoldat áfonyákhoz és talaj-savanyításhoz (1 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek magnézium tartalma jelentősen eltért az EK-műtrágyákra megadott tápanyag tartalomtól: az előírt 2%-os magnézium tartalom helyett csupán 0,5%-ot tartalmaztak a készítmények. A termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

MTI-fotó: Balaton József

A tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és EK műtrágyák - amellett, hogy közvetve, vagy közvetlenül hatnak a fogyasztókhoz jutó élelmiszerekre - nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is. A termésnövelő anyagok előírásoknak megfelelő előállítása biztosítja, hogy azok ne tartalmazzanak a termőtalaj és a termesztett növények számára káros anyagokat. A gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, ugyanis így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. A hatóság kiemelt feladata a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása - hangsúlyozza közleményében a NÉBIH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?