Nem szabad kockáztatni: az elektronikus ügyintézést ajánlja a Nébih a gazdálkodóknak

Nem szabad kockáztatni: az elektronikus ügyintézést ajánlja a Nébih a gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a gazdálkodók és a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben megváltozik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje. A hivatal mindenkitől azt kérte, hogy a személyes érintkezések minimalizálása érdekében mind a növényvédelmi szolgáltatásra irányuló szerződések, mind pedig a növényorvosi vények esetében részesítsék előnyben az elektronikus felhasználási lehetőségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A járványügyi helyzetre való tekintettel - amennyiben a gazdálkodó és a növényvédelmi szakirányító még nem kötötte meg egymással az idei vegetációs időszakra vonatkozó növényvédelmi szerződést - a hatóságok elfogadják és hitelesnek tekintik az egyértelmű szándékot igazoló elektronikus levelezést is. Fontos, hogy a felek a hagyományos szerződés jogszabályban előírt tartalmi elemeit szerepeltessék az elektronikus levelezésükben is, írta meg a Nébih.

A hatályos rendelkezések szerint, a szakirányítónak a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését az előírásoknak megfelelő adattartalommal, elektronikus úton is be kell jelentenie a Nébih által működtetett internetes felületen. A feltöltésre a jogszabály 15 napos türelmi időt határoz meg, de a jelen helyzetben a hatóság elfogadja az utólagos feltöltést is.

Nem fogadható azonban el a növényorvosi vény utólagos kiállítása! Ennek oka, hogy a vény nem elsősorban a vásárlási jog átruházását jelenti, hanem olyan felelősséget keletkeztet, amit - az ehhez szükséges felsőfokú növényvédelmi ismeretek hiánya miatt - nem lehet a gazdálkodókon számon kérni.

A hivatal azt kéri a gazdáktól, hogy a járvánnyal összefüggő korlátozások időszakában elsősorban az elektronikus növényorvosi vényt vegyék igénybe, amely már minden növényorvos és növényvédőszer-forgalmazó számára elérhető, használata gyors és nem igényel személyes kontaktust. Ugyanakkor a rendkívüli helyzetre való tekintettel elfogadható a papíralapú vény szkennelt verziója is, hiszen a vény eredeti példányát - az esetleges későbbi ellenőrzések miatt - meg kell őrizni.

További könnyítést jelenthet, hogy a hatóság ellenőrzései során elfogadja, ha nem a felírt készítményt, hanem azonos hatóanyagú, az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett készítményt szolgál ki a forgalmazó. Ennek feltétele a vényt kiállító növényorvos hozzájárulása a vényen a helyettesítő készítmény kiadásához. A korábbi gyakorlat szerint legfeljebb 3 szert lehetett megnevezni helyettesítésre, ez most nevesítés nélkül korlátlan lett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?